fallback

От Министерството на образованието и науката предлагат до 20% от учебните часове по различни дисциплини да се провеждат дистанционно и след края на извънредното положение. 
 
"Преди 4 години беше създадена една много голяма група и комисия, която разглежда иновативни предложения в българското образование. В момента около 10% от българските училища кандидатстват за такъв статут. Той се признава с решение на МС и има позиция както за водещи училища, така и за училища, които експериментират в най-добрия смисъл. Те дърпат образователната система малко по-напред, създават положителни модели и те си се налагат във времето", каза директорът на 119 СУ Диян Стаматов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Той е на мнение, че близо 60% от училищата са се справили много добре в дистанционната среда. 
 
"Може би измежду тях ще решат да кандидатстват за продължаване с отделни формати в дистанционна форма на обучение. Не означава да бъдат изцяло използвани отделни предмети в дистанционна среда, а до 20%. Това ще е за или за един учебен предмет, или за учебния план", посочи той. 
 
Диян Стаматов обясни, че 20% от една учебна седмица представлява един учебен ден. 
 
"Но нека да не се тълкува, че това ще е свободен ден. Това ще е най-съвременният, най-практичният начин, в който учениците биха могли в дистанционна среда да използват съвременните технологии. Когато грипната епидемия отново ни залее, би могло веднага да се мине в дистанционна форма, но тук става въпрос за 4-5 дни, в които вместо да ходи по молове и да се обикаля по магазини, може да бъде запълнено с черно съдържание", категоричен е директорът.
 
Стаматов смята, че страната ни и образователната система са доста пъстри. 
 
"Там, където не успяха да се справят с дистанционната форма, причините бяха различни. Липса на техника, липса на интернет или липса на квалификация на самите учители, а и не малка група ученици, които нямат никакъв интерес към образованието", каза още той. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

слънце и луна

преди 3 години

Ако човек гледа българската телевизия ще остане с впечатление, че има само две училища в София- 119 СУ и 51 СУ. Интересно, че са избрани като говорители на училищната общност двама господа със съмнителна репутация, управлявящи не най-добрите училища в София. Явно ако си от по-добрите работиш, а не слугуваш на управляващите и техните политики. Време е да се взима мнение на качествени, необвързани с властта професионалисти. Питам се тези двамата, кога работят и за какво взимат заплата!

17

Даскал от по-горе

преди 3 години

продължение от 17:...по този начин!Преди да уча другите (не по желание, а по необходимост след 1989 г.) съм работил в производството и съм си имал работа с "инженери" със знания и умения като на тези, които "обучаваме" дистанционно.Мъка голяма!"Патил, та знае" - ак. Ангел Балевски

16

Даскал от по-горе

преди 3 години

В България само едно (119-то) училище ли има? Само един директор (Д.СТ.) ли има? Или просто други мнения са недопустими?Та още да питам директорчето (жалко, няма да ми позволят да задам въпросите си директно!) знае ли то, "умничкото" какви негови питомци идват после в университетите?Аз знам, защото се сблъсквам с тях всеки ден! И то с такива, които все пак са обучавани. Не смея да си помисля какво ще стане когато дойдат дистанционните!Същото се отнася и за тези, които ме насилват аз да ги уча

fallback