Кадър: Bulgaria ON AIR

Около 50 000 зрелостници се явиха на матурата по български език и литература. Директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов коментира за "Денят ON AIR" организацията около осъществяването на изпита и различията спрямо предишни години.

"Малко по-различна е и малко по-трудна организация, заради по-голямата нагласа за дезинфекция. Може да се каже, че една седмица основно това се правеше - хигиенизиране. Впреки че никой не посещава училище, отново хигиенизиране, дезинфекция и днес повече от час и половина приемахме зрелостниците, за да са всички спокойни", каза той за Bulgaria ON AIR.

Ако има притеснение от страна на учениците, според Стаматов то се дължи на факта, че не са били в училище 3 месеца. То се подсилва и от неизвестността от това коя ще е темата на изпита.

"Нормално е да има притеснение. Към това се добавят и маските, които не са комфортни", добави директорът на столичното 119-о училище.

Стаматов е на мнение, че учениците, които са учили интензивно по-време на дистанционната форма, ще покажат много добри резултати.

"Онези, които са гледали по-неглижирано на дистанционното обучение, най-вероятно няма да получават очаквания резултат", отбеляза той.

На въпроса дали е справедлив приемът в университет с оценка от матурата, директорът посочи, че "в тази трудна ситуация, в която се намираме, усещането за справедливост е доста философско".

"Със сигурност критиците ще кажат - пада нивото, да, но здравето е по-важно в конкретния случай", подчерта събеседникът.

Относно дистанционното обучение той отбеляза, че при една група училища то е много успешно и друга, при която не е.

"Образователното министерство трябва да направи много смела крачка, изразяваща се във взимане на известен процент от дистанционното обучение и прилагането му за класове след 7-и нагоре за определени учебни предмети, в които може да се използва занапред, при това успешно. Това ще облекчи натовареността в рамките на учебния ден", обясни Стаматов.

По думите му една част от учебния план за догодина би трябвало да бъде дистанционна за някои предмети в гимназиален етап.

Коментари Напиши коментар

16

тя

преди 11 месеца

Едно време /при "лошия" соц / за едно място се бореха 10 -15 човека ,имаше голям подбор , а сега ги молят да се запишат за студенти! Ауууу, докъде стигна "техниката " ! Затова по- умтите отиват в чужбина !

15

Анонимен

преди 11 месеца

Справедливо ли е този господин ,че беше и зам.- министър , да бъде някакъв рупор ,пример за образованието ни само защото се докарва пред господарите на деня??????????

14

Анонимен

преди 11 месеца

Екатерина захариева ще се яви ли на изпита по англ. език? А горанов на изпита по БЕЛ? Нивото е пднашо много, много преди извънредното положение