Снимка: БГНЕС
fallback

Коронавирусът промени много аспекти на образованието ни. Стигна се и дотам кандидатстването за специалност "Право" в Софийския университет да става само с оценка от матурата по български език и литература. Правителството реши да отмени писмени изпити по български език и история за да предпази здравето на възможно най-много зрелостници. Но много от тях останаха недоволни от решението.

Oще по темата

Фактът, че изпитите няма да се състоят, стана ясно непосредствено преди провеждането на матурите. Кандидат-студентът Мирон се е подготвил и за двата варианта, но съжалява, че му се е наложило да дава пари за частни уроци.

"Това за мен е нож с две остриета, защото родителите ми са дали не малко средства, за да мога да се подготвям. От друга страна, съм на мнение, че тези изпити и всичките теми, които трябва да се назубрят, не са оптималния начин, по който човек трябва да се прецени дали е годен за дадена специалност", казва той пред Нова тв.

Мария също се подготвя от години за тези изпити, но подхожда с разбиране към създалата се ситуация.

"Разбира се, за някои университети, те се провеждат онлайн, но лично за Софийския, особено по история и български език, не мисля, че има подходящи условия да се направят в онлайн среда. Това са много сложни изпити и може много лесно да се препише", споделя тя.

Нели Бачева, която е завършила Юридическия факултет тази година, смята, че прием с матури е недопустим.

"Той е най-лесният, но не е удачен, защото в обществото остава едно чувство на несправедливост. Малко се губи доверието в авторитета на тази толкова трудна специалност", посочи Бачева.

От университета са категорични, че няма да позволят с падането на изпитите да падне и качеството на образованието.

"Големият проблем на юридическото образование не е в приема, а в изхода. В големите юридически университети в света дори няма изискване относно приема - като специални изпити. След това обаче фунията се стеснява много и завършват само най-добрите. За справка мога да кажа, че в Юридическия факултет на СУ с випуска си завършват не повече от 85% от постъпилите", коментира деканът на Юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев.

"Известно е, че в повечето други юридически факултети в страната се влиза лесно. Нека да видим тази година, ако се влиза по-лесно в Юридическия факултет на Софийския университет, дали това няма да даде по-добри резултати", посочи преподавателят проф. Атанас Семов.

Според професор Семов трябва да бъдат въведени единни изпити за прием във всички Юридически факултети в страната. По-важното обаче било да има еднакви Държавни изпити за завършващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Дзъ

преди 3 години

А стига с това Право.... от 90те насам само прависти се бълват, от които истинска реализация намират единици...другите кретат. Светът се променя динамично и тази специалност става все по-архаична... някак не е като по филмите

23

специалното на право

преди 3 години

Да не забравяме че именно прависти адвокати са получили привилегията да имат "НАРЕДБА ЗА МИНИМАЛНИТЕ РАЗМЕРИ НА АДВОКАТСКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ" издигната в ранг на закон. Такава наредба е ПАР ЕКСЕЛАНС "картелно споразумение" и би следвало който я е приел да въде вкаран директно в затвора.НО не!Как бихте си представили наредба за минималните цени на картофите, или на таксиметровите услуги или на горивата или на мобилните телефони. Това би било нечувано.Правистите са единственото изключение.

22

специалното на право

преди 3 години

В представите на много хора правистите се обличат добре, говорят красиво, ходят с папка под ръка, отъркват се и си мешат шапките със властта, получават много пари срещу малко работа, която представят за важна, без да е такава, имат много възможности за "врътване на далаверки" било то отърваване на явен бандит, щото имало процедурно нарушение, било то събиране на абсурдно високи такси за препечатване на 1-2 странички темплейт на документ с подновено име.Затова е зорът

fallback