Снимка: pexels.com
fallback

Заради обявеното извънредно положение във връзка с коронавируса и затварянето на училищата до 29-ти март, с за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. От образователното министерство се обърнаха с няколко препоръки и съвети към родителите, за да може онлайн уроците да бъдат пълноценни.

Поне 90% от школата се включиха в дистанционно обучение. Всяко училище има свободата да избера начина, по който това да случи, спрямо възможностите, с които разполага. Това може да стане чрез различни електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, които част от училищата вече използват (школо.бг, уча. се, Office 365, g suite) или онлайн обучение в реално време с помощта на различни видео уроци и електронна комуникация. МОН са създали и 865 000 профили на всички ученици и училите в Microsft Teams, които ще разпратят до учители и ученици в помощ на стартиращото онлайн обучение.

Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици. Две от най-големите издателства обвиха, че представят електронните варианти на своите помагала за ученици от 1-ви до 10-ти клас напълно безплатно. Електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и също сред вариантите, чрез които учениците да получават насоки за своята самоподготовка и упражнения в домашни условия. Първоначално дистанционното обучение ще е насочено за затвърждаване на учебния материал, а следващата седмица може да се провеждат и онлайн уроци.

Oще по темата

За успеха на дигиталното обучение образователното министерство разчита най-много на родителите. "Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище.", обърнаха се към тях от МОН с препоръки и съвети, с които да подпомогнат провеждането на онлайн уроци.

Препоръки:

    Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете.
    Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал.
    Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет.
    Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят.

Съвети:

    Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
    Насърчавайте детето да бъде активно.
    Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
    Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ
    Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
    Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Възразявам

преди 4 години

Освен, че се нахвърля трябва да се изпълни от 9:00ч. до 9:40ч. (10 задачи) иначе работата се смята за неизпълнена. От предния ден няма информация от колко часа точно ще се учи (всеки ден е различно) и трябва да си следиш classroom през 5мин. за да разбереш по какво трябва да учиш.Възмутена съм и мога да пиша още много но едва ли някой ще го вземе в предвид.

13

Възразявам!!!

преди 4 години

Тези препоръки, които давате може да си ги последвате вие а на нас родителите да преведете учителските заплати тъй като и да имаме вариант да работим в извънредното положение НЕ МОЖЕМ!!! Ще попитате защо?Не е трудно да си отговорите само с първото изречение, което написах!!!Моля, да ми бъде обяснено как едно 10 годишно дете може да се обучава само по Математика? (Визирам само, защото урока се нахвърля от учителя на някакъв документ без никакво адекватно обяснение върху задачите)

12

ендженер-економист

преди 4 години

8 ЕВЕНТУАЛНО ТОЙ ДА СИ ГИ КОРИГИРА 9 ДА ГИ ИЗПРАТЯ ОТНОВО ЗА ПРОВЕРКА 10 ДА ЧАКАМ ... ОТ УМРЯЛ ПИСМО. Защото учителите за да си покрият хорариумите от часове преподават по 4-5 дисциплини или водят на по 10-12 класа. И решават нещата по най-простия /и просташки/ начин - дай да ги затрупаме с много домашни. Те така и така трябва да си седят в къщи. Ако беше само една дисциплина 7-8 часа можеше и да стигнат. Да не говорим, че всеки учител си избрал някаква онлайн платформа различна от останалите.

fallback