Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

До 2-3 години проблемът с недостига на детски градини ще бъде преодолян, убеден е просветният министър  Красимир Вълчев.

"Поне 140 млн. лв. има заделени за тази и за следващата година, с тях може да бъдат построени над 70 детски градини до 3 години в цялата страна. Става дума за няколко села с предимно ромско население, където в момента няма градини, останалите случаи на недостиг са в големите градове и то предимно в София за 3-годишните", каза той пред bTV.

Oще по темата
Вълчев коментира и темата с въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните.

"78% от децата на тази възраст са обхванати, за тях няма нищо да се промени, целта е да обхване децата, на които българският не е майчин език", разясни министърът.

Според него вкарването на 4-годишните деца в образователната система е най-мощната интеграционна мярка именно за тези семейства.

"Тази мярка е популярна в повечето европейски страни, във Франция например скоро възрастта бе свалена на 3 години", посочи още той.

"В столицата и останалите големи градове няма проблем с приемането й, в София проблемът е единствено с реализирането от гледна точка на недостига на места, добави Вълчев. Над 400 хил. души са се заселили в южните квартали на София в последните десетилетия, няма как да се сметне с детските градини и ясли", обясни той.

Просветният министър обяви, че ще инициира дебат за въвеждането на по-ранен етап на сексуалното образование в училище.

"Сексуално образование винаги е имало в българското училище, дори по времето на социализма. Въпросът е дали то не идва прекалено късно, в никакъв случай не е прекалено рано. Сексуалното образование трябва да предхожда половото съзряване", коментира той.

"Поел съм ангажимент да организирам дебат по темата, в горните класове на начален етап – III – IV клас, да заложим първите теми", уточни министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Totenkopf

преди 4 години

Планът за унищожението на България от юдео-масоните си върви точно по план! Това решение е взето от Световния Еврейски Конгрес през 1988 г.

43

Щирлиц

преди 4 години

А паркинги строите ли,другари?Идат избори със страшна сила,ей!

42

Мисир БарЦелонски

преди 4 години

1.Става въпрос за усвояване/отклоняване на средства покрай тези 140 млн. 2.РазБойко си е наше шопско изчадие. 3.Майката на Мемет Доаан е кримска татари ка.

fallback