Снимка: Pixabay
fallback

Последните часове за гимназистите да приключват в 18:30, а не в 19:15 часа както е сега, съветват директори. Става въпрос за случаите, в които децата са със 7-часова програма за деня. Въпросният седми час може да се взема като нулев в училищата, където има достатъчно свободни класни стаи.

"Така учениците ще се прибират вкъщи по светло, което е част от мерките за безопасност на движението по пътищата. В по-късния час е тъмно, децата са по-изморени, а шофьорите - по-разсеяни", коментира Таня Михайлова, заместник-министър на образованието пред "24часа". Тя обясни обаче, че тази добра практика не може да се приложи там, където няма достатъчно класни стаи.

Трябва да има условия за нулев час, както и разработено специално седмично разписание. Някои директори са го направили още в началото на първия срок. А директорите, които имат свободни места, могат да го въведат от втория срок, обясни Таня Михайлова. Вторият учебен срок започва на 6 февруари.

Още в началото на декември от министерството са изпратили писмо до директорите да направят инструктаж, за да припомнят на учениците правилата за движение по пътищата. По това време се случиха двата инцидента с пресекли на червено ученици в столицата. Едно момиче загина, друго момче бе блъснато от кола на НСО.

Темата за нас е важна, тя е част от факторите за опазване на живота и здравето на децата, каза още Таня Михайлова. МОН си партнирало активно с Държавната агенция по безопасност на движението.

“В някои училища е възможно, в други не става за всичките класове, но е отлична практика. И ние се опитваме да го правим частично. В първия срок от 12 паралелки 8 свършваха в 18,30, останалите - в 19,20. Нямам толкова свободни класни стаи”, коментира директорът на столичното 51-о средно училище “Елисавета Багряна” Асен Александров. Диян Стаматов, директор на 119-о училище “Акад. Михаил Арнаудов”, пък допълни, че това няма как да стане, когато разликата между първа и втора смяна е едва 20 минути, а броят на децата и сутрин, и следобед е еднакъв.

Наскоро образователният министър Красимир Вълчев обясни, че просветното министерство предвижда в най-големите общини са училищата да минат на едносменен режим до 10 години. За много училища преходът към едносменен режим ще стане с намаляване на приема, но в редица други ще е необходимо дострояване, а в общините, в които няма свободна база - и строеж на нови училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 4 години

Става, ако самото училище организира изнесени практики и часове в производствени предприятия. То всъщност такива няма, значи в Макдоналдс и в Билла, да свикват с работата след като завършат.

29

Димо

преди 4 години

МОН да свърши нещо полезно и този 12 клас,който е напълно безсмислен да се премахне.От това ще спечели само държавата и работодателите,защото една година ще има двойно попълнение на трудовия пазар.

28

Анонимен

преди 4 години

За да има нулев час, за втората смяна, трябва часовете на първата смяна да са по-малко за този ден в тази стая. На практика не става.

fallback