Нов нетрадиционен метод намери своето място в практиките на обучение. Чрез него уроците стават по-забавни за децата и им помагат да научат повече, съобщи Bulgaria ON AIR. Студенти по актьорско майсторство играят учебния материал.

"Това е един проект на Нов български университет, осъществен от студенти-дипломанти от департамент "Театър" и със съдействието на университетски театър на НБУ. Това е учене чрез игра, прилагаме театрални подходи в училищното образование. Детето учи чрез разбиране. Поставяме децата в ситуационна игрова среда и ги оставяме да импровизират", коментира гл. ас. Антоанета Петрова, преподавател по актьорско майсторство.

Тя обясни, че методът може да се приложи за всеки предмет. При по- малките ученици играта преобладава. Направили са и експеримент с деветокласници, който е бил успешен.

"Работих "Антигона" с деветокласниците. Първоначално бях много уплашен. Като им казах "Антигона", като им светнаха очите и стана страшно интересно.  Направихме го като съдебен процес, измисляха си въпроси, играеха Антигона, Креон...", коментира Христо Симеонов.

Никол Денчева разказа за работата си с по- малки деца. Избрали са си приказка, прочели са я само веднъж, след което си разпределили ролите. Децата веднага започнали да играят.

"Най-важното е да им спечелиш вниманието. Ако не им е интересно, нямаш никакъв шанс те да слушат, да запомнят това, което искаш да им дадеш", отбеляза Радина Камбурова.

"Разбрах, че съм си свършил работата, когато излязох от час и учениците още си говориха за "Антигона", допълни Христо Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase