Снимка: Булфото, архив
fallback

За учениците в 7 клас няма да се предвижда изпит по пътна безопасност, а анкетно проучване. То ще е под формата на тест, който ще се провежда в рамките на първия срок от учебната година,  обясни председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата” Малина Крумова.

"Ние сме наясно, че децата са изключително натоварени и заети", заяви Крумова.

Tя обясни, че новите предложения са част от цялостна концепция, която да създаде общество, запознато с безопасността на движението и да създаде възпитани участници в него.

Освен анкетното проучване в 7-ми клас, сред предложените нововъведения са кандидат-шофьорите да имат увеличаване на часовете за кормуване, шофиране в тъмната част на денонощието, както и на оживен булевард.

По думите на Крумова безопасността на движението е обща отговорност за всички.

„В случая говорим не само за знания и умения, а и за мотивация, възпитание и поведение – за една комплексна култура за безопасност на движението”, подчерта Крумова пред bTV.

Според нея шофьорският курс е практически елемент на обучение, който трябва да започва от най-ранна детска възраст и да продължи дори след получаване на свидетелството за управление на МПС.

Крумова уточни, че и в момента има утвърдена програма за преподаване на пътна безопасност от 1 до 12 клас. Освен това смята, че е ключово да се погледне как тази програма се преподава и дали включва достатъчно практическа част, така че децата да я усвоят по-лесно.

Експертът отбеляза, че в рамките на ЕС се говори за концепция, която включва преподаването на пътна безопасност чрез други предмети като математика и физика.

„Безопасността по пътищата може да бъде интегрирана в задачи, за да бъдат разбрани от учениците”, допълни тя.

По думите ѝ дали безопасността по пътищата ще стане предмет в училищата у нас е въпрос на много разговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

Човек няма ли елементарно възпитание, не е ли отговорен за своя и чуждия живот и хиляди забрани и ограничения няна да му попречат да прсви свинщини. А експертите не са виновни с нищо, те си казват мнението и дават препоръки от там на татък всичко е до самосъзнание.

11

ananio

преди 4 години

Трябва от първи клас да се учат децата на тези работи.

10

БАЙ ХОЙ

преди 4 години

Вместо да умуват има ли живот на Марс и къде е мястото на ел.скутерите , да отворят ЗзДП ! Там ясно е записано : МПС - всяко ППС с двигател !!! Повтарям с ДВИГАТЕЛ , не само ДВГ !!! Или те не са в час , че електроДВГАТЕЛИТЕ са вид двигатели ?????

fallback