Снимка: Pixabay

Преди старта на академичната година 3000 са незаетите места във ВУЗ-овете. Най-много са свободните места в СУ "Св. Климент Охридски", където са обявени 1200 свободни места за приема с държавна поръчка и платено обучение.

"Основната причина е неправилно планиране, когато се разпределят местата. През юни са получили диплома някъде около 42 000 зрелостници, а свободните места са около 50 000. Съвсем естествено е тези 10 000 места да няма кой да ги заеме", каза директорът на 119-о ОУ Диан Стаматов.

Още по темата

Според него е опасно всички, които излизат от системата на средното образование да станат висшисти мигновено.

"Огромният брой кадри, които са решили да напуснат страната, е голям проблем. Друг фактор е това, че още в гиманзиите българските висши училища за съжаление не са много разпознаваеми", каза пред Bulgaria ON AIR председателят на студентския съвет към Софийския университет Лидия Даскалова.

Диан Стаматов каза още, че нашите училища трябва да се променят незабавно, защото всяка изминала година губят своята конкурентно способност. В София пък нямало никаква рекламна дейност.

"Реформата във висшето образование завърши с тяхната автономия. Оттам нататък всичко се оставя на чакане - да дойдат студентите, да са добре подготвени.

Реформата в учебните програми е изключително изостанала и това е пример за липса на конкурентоспособност в европейския параметър, а и не само. Просто трябва да се събудят от тази дълга летаргия, в която са влезли академичните среди", допълни коментира той. 

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 3 години

В държавата на еднокнижника Винету е опасно да има много умни хора.

51

Анонимен

преди 3 години

Общия брой на новопритите студенти не трябва да е по-голям от 20% от завършилите.Всичко отгоре е излишно и просто е продаване на дипломи.Всеки с пари и диплома за средно /дори завършено 3/ става вишист.

50

Анонимен

преди 3 години

На тази територия не са нужни образовани хора, а евтина работна ръка, отдавна трябва да сте го разбрали.