Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Около 1000 са обявените свободни работни места за учители преди началото на новата учебна година в трите най-големи града на страната – София, Пловдив и Варна.

Свободните работни места за учители в София към момента са над 600, обясни пред БНР началникът на регионалното управление по образованието Ваня Кастрева в София.

Oще по темата
Например само на 19 август са обявени 50 работни места в системата. Най-голям дефицит има на начални учители, след тях се нареждат детските учители, следват учителите по чужди езици, след тях са учители по български език и литература, по математика, по информационни технологии", каза тя.

В Пловдив свободните работни места за учители са близо 300, а във Варна – над 110.

Незаети педагогически позиции са обявени на интернет страниците и на останалите регионални управления по образованието в страната.

Натовареността на учителите с административни задължения и агресията сред децата са част от причините за отлива на педагози, коментира пред Радио Кърджали Румяна Профирова – председател на Регионалната синдикална организация "Подкрепа".

"Учителите са натоварени с много бумащина. Децата са изключително агресивни. Децата не са мотивирани да учат, трудно се работи", призна тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Таня

преди 4 години

Начална учителка съм с 15 годишен стаж и владеене на английски.Каква ще ми е заплатата?

70

7

преди 4 години

До до 45 КОНКУРСИ!Аркадаш , минах през три конкурса - всичко е предрешено ! Конкурсът е да се узакони търга за нашия човек ! Кандидатите се проучват предварително , оказва се външно , политическо влияние може би .Само в някои частни фирми се имат предвид качествата , но и там мини жупите решават !Изходът е -създавай частна фирма и ако можеш пробивай!

69

Стига манипулации

преди 4 години

Заради делегираните бюджети директорите назначават учители от началото до края на учебната година.През лятото ги пращат на борсата, за да има пари за ДТВ. После пак ги назначават.Младите учители са подмятани насам-натам, докато се закрепят на едно място.След 15септември пак дайте инфо Ама уведомете ни и колко кандидатстват за едно място в градовете.Има недостиг по забутаните села и паланки, където няма местни кадри. И 5 000 да ми дават, няма да си зарежа семейството и да живея в средата на 20в

fallback