Снимка: архив, Булфото

Тази учебна година очакваме около 54 хиляди деца да влязат в системата, заяви  председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Цифрата е по-малка в сравнение с миналогодишната.

Още по темата

Въпреки това все още има недостиг на учители, но той е по-скоро в малките населени места.

"Министерството на образованието заедно с нас, социалните партньори, развихме една Национална програма "Мотивирани учители", в която има един модул за подготовка на учители в малките населени места, където не достигат учители, но тази година имаше само 4 кандидати“, заяви тя пред Фокус.

Признание: Учителка от Русе с държавна парична награда

Според нея с новия бюджет програмата следващата година ще бъде по-добре финансирана и ще има повече желаещи. Тази година средствата са 1,7 млн. лв., догодина трябва да бъдат 2,3 млн. лв. по изчисление на Синдиката.

"И тези учители, които ще се подготвят да работят в малките населени места, трябва да получават 800 лева над това, което получават в момента в училището, където работят“, добави Янка Такева.

Коментари Напиши коментар

11

Размисъл

преди 2 години

Хм, учител съм в малко населено място, от което през последните години всяка втора жена тръгна да учи за учителка под предлог "Там са хубавите заплати и големите отпуски"!?! А да споменавам ли, че повечето от тези кандидат-учителки са полуграмотни?!...Та се замислих - един ден като се сдобият с дипломата (която вече се дава "на килограм") и дойдат в малкото ни населено място да осакатяват децата откъм грамотност, ще им дават двойни заплати, така ли???...Без думи!!!!!

10

пипи дългото чорапче

преди 2 години

За какво надбавка? ЗА ДЕСЕТИНАТА ученици,които я идат,я не на уще. Щом падне по голям сняг няма училище. Половината учители калинки,за какво ще им плащат,заради изборите наесен ли?

9

Изрод

преди 2 години

Преди десет години живеех с едно момиче висшистка.Търсише си работа и се обадиха от Девня(от Варна съм)за учителка.Хванах я за гърлото и и казах -представи си какво ще ти направят тези недоносчета.Послуша ме и сега е добре в ДСК.