Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Две от най-ценните умения, които трябва да притежават предприемачите на бъдещето, са гъвкавост и адаптивност. На тези и още ключови компетентности ще бъдат обучавани магистрите по новите програми на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), коментираха представители на университета в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

ВУЗФ стартира нови магистърски програми, които ще изследват чрез метода за обърната класна стая процесите в онлайн търговията, както и бизнес уменията на бъдещето, обясни вицепрезидентът на университета Детелина Смилкова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея в образователния процес е необходимо да има сътрудничество, взаимодействие, партньорство, интердисциплинарност, креативност и гъвкавост. Смилкова смята, че у дома студентите трябва да заложат на четенето, а в университета – на участието в уъркшопове и решаването на казуси съвместно с доказани специалисти от бизнеса.

"Хората няма как да бъдат подготвени за бъдещето, ако в образователната система не се променят техните умения и компетенции. Доброто образование е предпоставка за заздравяването на икономиката", смята Смилкова.

За Ирена Петрова, проджект мениджър на магистърска програма "Бизнес умения на бъдещето", е редно подобни ценности да бъдат вкарани още в началните етапи на образованието. "Но винаги е по-добре късно да придобиеш подобни умения, отколкото никога", допълни Петрова.

Смисълът на двете нови магистратури на ВУЗФ е да има колаборация между бизнеса и образованието, включваща водещи компании в съответните индустрии, коментира за "Смарт час" проджект мениджърът на програма "Е-търговия и екосистема на логистичните и доставени процеси" Веселин Боянов.

"Образованието винаги трябва да дава на бизнеса кадрите, от които има нужда. Лошото е, че прекалено често се забавя този процес и се действа, когато вече има дефицит. ВУЗФ е може би единственият университет в България, който има нужната гъвкавост, за да се получи тази колаборация между образованието и бизнеса", заяви Боянов.

Още за тенденциите и реформите в образованието в България и по света гледайте в "Смарт час" - всеки понеделник, в 21:00 часа, по Bloomberg TV Bulgaria.

 

Коментари Напиши коментар

9

ГОШО

преди 2 седмици

До НМУ

виж и план приема:
От дървените духови плехвърлени към медни духови
акордеон към пияно
НО !!!
ЦИГУЛКАТА , ВЗЕТИ СА 1 МЯСТО
незаетите от струните + 1 от цигулката ---са прехвърлени към ПЕЕНЕТО

8

Анонимен

преди 2 седмици

Мързела естествено.

7

НМУ

преди 2 седмици

Как в НАЦИОНАЛНО МУЗИКАЛНО У4ИЛИЩЕ се влиза с двойка (2) по СОЛФЕЖ
И то КЛАСИ4ЕСКО ПЕЕНЕ