Снимка: архив, Булфото
fallback

В новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас установяването на комунистическия режим и прехода към демокрация след падането му през 1989 г. е поднесено манипулативно, подвеждащо или тенденциозно, коментират експерти. Формално, обаче, изискванията са спазени и авторите на учебниците са си свършили работата. Така ли е наистина?
Oще по темата


"Точно там е подводният риф, защото фактите, понятията, термините, са там, но начинът, по който са композирани и акцентирани, оставя впечатлението за един нормален политически процес, който в обобщителния урок звучи така: “вярно, че е нямало частна собственост и инициатива, но големите предимства на този режим са ускорената индустриализация и широките социални програми“, коментира проф. Евелина Келбечева, преподавател по европейска и българска история в Американския университет в Благоевград в предаването "Видимо и невидимо".

Според проф. Келбечева, когато такъв извод се сложи, въпреки че в повествованието се споменават лагери, репресии и т.н., остава впечатлението, че това е един режим, едва ли не донесъл благоденствие и добро на българския народ. Т.е. този режим е модернизирал България.

Историкът припомня пред Bulgaria ON AIR, че в друг учебник пише, че Тодор Живков се грижил предимно за благосъстоянието на своя народ. По такъв начин, тълкуването на режима, 30 г. след падането му и осъждането му със закон в България, в рамките на Европа, базирана на идеологията на хуманизъм и на защита на гражданските права, остава грешно впечатление у 17-годишни деца, които не знаят абсолютно нищо за този период.

Проф. Евелина Келбечева е категорична, че това ще подрони мисленето на две поколения младежи, които тепърва ще започнат да учат по новата програма. Според нея, това е престъпление към гражданското общество в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 4 години

Тази да вземе да си скъса дипломата за професор. Негативите на комунистическия режим са основно до 1957 тогава наистина са лагерите, убийствата дивия сталинизъм, но след това има доста положителни неща които не би трябвало да се омаловажават. На децата не трябва да се поднася фледната точка на някой див капиталист а истината...което разбира се не се прави. Не може комунизма да се разглежда само от негативната му страна

41

Анонимен

преди 4 години

Какво се случи с комунистите в Гърция? Бяха унищожени от британците в Гърция. Там имаше военна диктатура до 70-те години.В Испания, фашистът Франко управлява до 70-те години, докато умря. Никой демократ или западноевропеец не направи опит да го отстрани като диктатор.В Португалия е същото.Нека уважаемите професори да коментират тези държави в Западна Европа.

40

Анонимен

преди 4 години

Соца . Е колектива. В колектива на ниско ниво даваха благините на тия над него. Така съсловието се различаваше в пирамидата. Отдоло масите / болшевиките, колхозниците, воиници, затворници/ работещи за държавата. И най отгоре номенклатурата, която управлява. По средата апаратчици, борчаци обслужващи елита.

fallback