Снимка: БТА, архив

Не са утвърдени в момента новите учебници по история и са направени препоръки към издателствата да ги коригират. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за новите учебници по история за десети клас, които трябва да влязат в сила от учебната 2019/2020 г.

Последната седмица в публичното пространство се надигна недоволство, че в тях има подмяната на факти и събития от комунистическия период и прехода към демокрация, че темита в тях са манипулативно и тенденциозно представени.

Министърът каза, че учебниците са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат издадени.

Направени са препоръки на издателствата, допълни Вълчев и припомни, че през миналата година беше утвърдена програмата по история за десети клас. Тази програма обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история.

За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, каза образователният министър.

"Затова и през миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима, като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е и Възродителният процес. Тази програма ние я защитихме тогава.

Това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци и все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", коментира Вълчев, цитиран от БТА.

Той обясни, че учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства и се предлагат за одобрение на МОН. Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са положителна оценка, но това, което видях и аз, и колегите е, че има минимизиране на факти, има недостатъчен акцент на базови характеристики на периода и на режима.

"Има също така опит да се даде положителен акцент върху други - не толкова съществени елементи. Има и няколко откровено провокативни текста и затова съм дал препоръки на издателствата да ги коригират. Не са утвърдени в момента тези учебници", отново заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase