Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Над 4 500 деца от цялата страна премериха сили във финала на състезанието "Пазим езика си". Целата на надпреварата е да се види колко добре малчуганите владеят родния си език. Организатор на събитието е Гражданско сдружение "Живата вода на България".

Спортен хъс, малко притеснение и огромно желание за победа - така 14 финалисти в състезанието "Пазим езика си", посрещнаха жури и публика. Целта на инициативата е създаването на трайни умения за правоговор и правопис на книжовен език, предаде Bulgaria ON AIR.

Децата са събрани от цяла България и са разделени в две групи - на представители на пети, и на шести клас. В състезанието участниците имаха нелеката задача за минута да решат има ли правописна и пунктуационна грешка в изречението и правилно ли са изписани думите.

Като председател на гражданско сружение "Живата вода на България", съпругата на президента - Десислава Радева, подкрепи участниците. А самият той лично наблюдава оспорваната надпревара.

"Ако искат да бъдат достойни българи и пълноценни граждани на света, те трябва да могат да мислят, да формулират своите мечти на български език - на нашия прекрасен език", каза президентът.

Уменията на участниците бяха оценявани от авторитетно жури, начело с проф. Владимир Атанасов от Софийския университет "Св. Климент Охридски".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

дам

преди 4 години

Напълно нормално , при заплати от 1000 лева и цени на апартаментите от 150 хиляди , няма как да е по друг начин.Преди години двустаен в София е струвал 10 хиляди, при заплати от 200 лева, днес двустайните струват по 150 хилядиТоест преди с по-малко от 5 годишни заплати в София си купуваш двустаен, днес ти трябват 15 години да работиш, без да ядеш, за да си купиш апартамент

10

РАША БГ НАША

преди 4 години

езика ни и речта ни са прекрасни но немога да кажа че управлението ни и политиците са ни прекрасни те са продажници на род и родина всеки бг желае бг да е независима от европейският диктатор

9

do shark

преди 4 години

Много от учениците в горен клас не знаят таблицата,вие говорите за проценти.Прав сте за това,че образованието и знанията са степени надолу в сравнение с това при соца,но се промиват мозъците на днешната младеж,как всичко било много лошо.

fallback