Снимка: Bulgaria ON AIR

Над 4 500 деца от цялата страна премериха сили във финала на състезанието "Пазим езика си". Целата на надпреварата е да се види колко добре малчуганите владеят родния си език. Организатор на събитието е Гражданско сдружение "Живата вода на България".

Спортен хъс, малко притеснение и огромно желание за победа - така 14 финалисти в състезанието "Пазим езика си", посрещнаха жури и публика. Целта на инициативата е създаването на трайни умения за правоговор и правопис на книжовен език, предаде Bulgaria ON AIR.

Децата са събрани от цяла България и са разделени в две групи - на представители на пети, и на шести клас. В състезанието участниците имаха нелеката задача за минута да решат има ли правописна и пунктуационна грешка в изречението и правилно ли са изписани думите.

Като председател на гражданско сружение "Живата вода на България", съпругата на президента - Десислава Радева, подкрепи участниците. А самият той лично наблюдава оспорваната надпревара.

"Ако искат да бъдат достойни българи и пълноценни граждани на света, те трябва да могат да мислят, да формулират своите мечти на български език - на нашия прекрасен език", каза президентът.

Уменията на участниците бяха оценявани от авторитетно жури, начело с проф. Владимир Атанасов от Софийския университет "Св. Климент Охридски".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase