Общ преглед

Една от най-важните задачи пред студентските представители е да участват в разговора за бъдещето на висшето образование, който е и разговор за бъдещето на обществата, в които живеем. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на 76-то заседание на борда на Европейския студентски съюз /ЕСС/, което се организира в София.
Още по темата

Домакин на заседанието е Софийският университет. Срещата ще продължи до 12 май и в нея участват над 130 делегати от 45 студентски организации от Европа. Събитието се осъществява от Националното представителство на студентските съюзи /НПСС/ и е с подкрепата на МОН, Националния студентски дом, СУ "Св. Климент Охридски", ШУ "Епископ Константин Преславски", Съюза на ректорите и Столичната община.

Министър Вълчев отбеляза, че през следващите десетилетия светът ще претърпи още по-мащабни трансформации и много малка част от настоящите студенти ще имат 40 години една и съща професия. Според него това променя и ролята на висшето образование, променя и ролята на студентите. Все по-голяма част от нас, от вас, ще бъдат студенти през целия живот, а това променя и предизвикателствата през висшите училища, каза Вълчев, цитиран от БТА.

Министърът напомни, че реализацията на решението за създаването на европейско образователно пространство и за финансиране на създаването на европейски университетски мрежи е започнало по време на българското председателство. Тогава беше предложено и удвояване на средствата за европейската програма "Еразъм", каза министърът и допълни, че тя в най-голяма степен спомага за обмяната на практики и насърчаването на ценностите на европейското гражданство, толерантността и взаимното уважение на културите.

По думите му европейското висше образование трябва да се развива във все по-големи рамки на сътрудничество, защото самостоятелно дори най-големите европейски училища не са конкурентоспособни на фона на глобализиращия се образователен пазар, където доминират американските и китайските университети, печелещи от мащаба.

Министърът коментира пред журналисти ситуацията със студентския съвет във Великотърновския университет. Отнемането на студентски права на представителите на студентския съвет е намеса в студентското самоуправление, което е част от академичната автономия и тази намеса е недопустима, каза Вълчев и допълни, че тази намеса рискува да опорочи предстоящия избор на ректор.

Изпратил съм във ВТУ проверка относно избора за попълване на студентския съвет, каза още министърът. Той посочи, че са препоръчали на ректора да върне студентите и да се въздържа от намеса в избора на представители на студентите в Общото събрание на университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар