Снимка: архив, Булфото

44.7% от седмокласниците не смятат съучениците си за добри хора, показват данни от национално представително проучване в 100 училища в страната.

Това стана ясно при старта на Дни на приобщаването 2019 - кампания на Центъра за приобщаващо образование, която всяка година насочва общественото внимание към ключови предизвикателства пред българското училище.

"Статистиката е притеснителна, но не и учудваща, тъй като при възрастното население в България е 80%", обясни пред БНР Ива Бонева, изпълнителен директор на Центъра за приобщаващо образование.

По думите й, недоверчивостта на българина  определя  живота му.

"Българите сме недоверчиви един към друг. Степента на обществено, социално доверие е много ниска, една от най-ниските в Европа, което определя по някакъв начин и нашия живот. Това е философията на "Всички са маскари", от която до ден днешен не сме успели да помръднем много към философията "Заедно е по-добре", допълни специалистът.

Ива Бонева допълни, че е важно да се говори за този проблем, тъй като 14-годишни деца са се "заразили" от недоверието на възрастните. "Сега цинизмът е много модерен, но е хубаво, че има и идеалисти, които именно променят света", посочи още Ива Бонева.

Дните на приобщаването продължава до 31 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase