fallback

МОН обмисля да въведе нови изисквания за физическата подготовка на учениците. Децата с наднормено тегло вече ще бъдат подлагани на нови изпитания. От първокласници до абитуриенти ще трябва да се явяват на тест за физическа подготовка.
Oще по темата

Новата система ще замени въведените през 1992 г. и 1995 г. методики за оценяване. Тя ще се базира на изследвания, в които са участвали около 10 000 деца.

"Прегледахме методиката много внимателно. Добра е, но все още трябва да се доизпипа. По-лека е, по-нормално ще можем да оценяваме учениците. Коремните преси и лицевите опори отпадат. Хвърлянето на медицинска топка остава. Тя ще бъде 1 килограм. Това не е тежко упражнение" коментира учителят по физическо възпитание и спорт в столичното 51-во училище Николай Йосифов.

Той припомни, че по старите нормативи е имало бягане 600 метра, но вече е 200 метра. "

Ако имаме по-добра база, това ще подобри и физическото състояние на децата", смята учителят.

Според директора Асен Александров физическото състояние на децата е по-лошо отколкото в миналото.

"От година на година затлъстяват. Промяната в нормативите цели ниските оценки да не отчайват децата. Трябва да се строят повече спортни зали и физкултурни салони. Очакваме Столичната община до месец да започне строителството на нов салон в нашето училище. Но храненето също е много важно. Правят се беседи с децата и родителите на тази тема. Най-затлъстелите деца са тези, които влизат в пубертета. Това са ученици в 5-6 клас. Децата вече не знаят как да си играят", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 4 години

Каквото и да говорите, че било лощо едно време физическото и че сега уж по-либерално и тн и тн, то резултатите си показват. Вижте един випуск 1990-2000, вижте и сегашните випуски. Аз като гледам с това намаляне от 600 на 200, може и на 100 и 20 метра накрая да го направят. Защо, млади хора, пълни с енергия, защо да не избягат 600 метра с едно нормално темпо? Те пенсионери се включват в спортни маратони и бягат километри, еди разбери, какво се цели с всичко това.

63

ФВС-учител

преди 4 години

По-добре в часовете да се играе спорт по избор, за удоволствие и здраве. А оценката да зависи от часовете в които активно е участвал ученика, като зачот.

62

Анонимен

преди 4 години

В училище мразех физическо, защото се спазваше някакъв *** норматив, вместо да се наблегне на спорта за здраве. Например, трябваше да правя 100 коремни преси наведнъж и то без предварителна подготовка за шестица. Напрягаш се да ги направиш, но това не ти подобрява физическото състояние, просто имаш мускулна треска в следващите 4 дена. Децата трябва да се движат и спортуват балансирано.

fallback