МОН обмисля да въведе нови изисквания за физическата подготовка на учениците. Децата с наднормено тегло вече ще бъдат подлагани на нови изпитания. От първокласници до абитуриенти ще трябва да се явяват на тест за физическа подготовка.

Още по темата

Новата система ще замени въведените през 1992 г. и 1995 г. методики за оценяване. Тя ще се базира на изследвания, в които са участвали около 10 000 деца.

"Прегледахме методиката много внимателно. Добра е, но все още трябва да се доизпипа. По-лека е, по-нормално ще можем да оценяваме учениците. Коремните преси и лицевите опори отпадат. Хвърлянето на медицинска топка остава. Тя ще бъде 1 килограм. Това не е тежко упражнение" коментира учителят по физическо възпитание и спорт в столичното 51-во училище Николай Йосифов.

Той припомни, че по старите нормативи е имало бягане 600 метра, но вече е 200 метра. "

Ако имаме по-добра база, това ще подобри и физическото състояние на децата", смята учителят.

Според директора Асен Александров физическото състояние на децата е по-лошо отколкото в миналото.

"От година на година затлъстяват. Промяната в нормативите цели ниските оценки да не отчайват децата. Трябва да се строят повече спортни зали и физкултурни салони. Очакваме Столичната община до месец да започне строителството на нов салон в нашето училище. Но храненето също е много важно. Правят се беседи с децата и родителите на тази тема. Най-затлъстелите деца са тези, които влизат в пубертета. Това са ученици в 5-6 клас. Децата вече не знаят как да си играят", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase