Снимка: Булфото, архив
fallback

Среднитият осигурителен доход на завършилите студенти през 2018 г. е нараснал на 1151 лв. от 867 лв. за 2014 г. Това сочат данните от новата издание на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г, представени от Георги Стойчев, представител на консорциума изпълнител по проект "Поддържане и усъвършенстване на разработената рейтингова система на висшите училища".

Oще по темата

Най-добре заплатени са "информационни технологии и компютърни науки", където получават средно 1691,43 лв.

На второ място спрямо средния доход се нарежда "математика" с 1588,63. Топ три се допълва от "проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми" със средна заплата 1561,16 лв.

Любопитното е, че последното направление е на предпоследно място спрямо успеха от дипломата, с който биват приети студенти, допълва "Монитор".

По отношение на най-добро приложение на специалността и по-ниска безработица на първо място се нарежда "Военно дело", където тя е 0%. Във "Фармация", "Медицина" и "Стоматология", "Металургия", както и "Музикално и танцово изкуство" реакцията на пазара на труда е над 99%.

Стойчев обясни, че 40 професионални направления на първо място във висшите учебни заведения се намират в София, докато 12 професионални направления са във висши училища, извън София.

СУ "Св. Клиент Охридски" има най-голям брой от тях, като те са 17. По този показател на второто място е Техническият университет в София с 6. На третото място с по четири направления се нареждат Медицински университет София и Американския в Благоевград.

Стойчев разясни още, че  пет класации се оглавяват от частни висши училища, а 47 от държавни. Той уточни, че 13% от студентите в България учат в частни университети.

Стойчев обясни също, че се наблюдава и увеличение от 4 на 6 % на чуждестранните студенти. То е най-голямо по отношение на медицината, където 52% от обучаващите се не са български граждани.

Общата тенденция за последните пет години е броят на студентите да намалява.

През 2013-а са били над 60 000, докато за 2018-а 41 937. В 13 професионални направления, сред които икономика и администрация и управление, то е над 30%.Въпреки това се отбеляза нарастване на броя студенти в някои специалности като за медицината той в над 80%. През 2013 студентите са били 6 004, докато за 2018 - а 10 885. Най-масовите направления преди медицината са икономика с 41 937 студенти, администрация и управление с 18 186 и педагогика - 13 430.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 5 години

До Зомбито Питонаджии

44

Зомбито

преди 5 години

Не ми разбра смисъла, но няма нищо, нямам време да пиша надлъж и нашироко че да конкретизирам че да разбереш. Добре че ти си работил в ИТ с 100 човека де, ценя мнението на бояджиите от големите компании също. Предай поздрави на "пиронкаджиите" от мен, господин "опит в голееема фирма"

43

До 37, за степените

преди 5 години

*** в БАН да видиш колко струват.Тройкаджия печели конкурса за редовна докторантура, ти правиш такава на самостоятелна подготовка. Той е с 3-4 статии, но го хабилитират. Ти имаш монографии, но не си от БАН. БАНаджиите обаче са си издействали правото, дори и да напуснат БАН, да пишат пред имената си като титли онези академични длъжности, които са им подарени в БАН, понеже са нечии роднини.И ако присъствате на една конференция в чужбина, теб те представят като д-р, него като доцент или професор!

fallback