Снимка: Булфото, архив
fallback

Изучаването на чужди езици отдавна не е само каприз, а повече от необходимост и дори често задължение. В ерата на свободното придвижване се изискват базови познания по чужд език, за да можеш бързо и лесно да се справиш със ситуации в чужди държави. Компаниите от своя страна също изискват от бъдещите си служители не само знание по един чужд език, а и владеенето на втори, който се счита за предимство.

Предложение на Европейската комисия цели да направи изучаването на два чужди езика задължително за децата.

Възможно ли е обаче това да се случи и на каква възраст могат малчуганите да започнат тяхното изучаване – в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR Елена Немцова, основател на училище "Еспа".

"ЕК много са закъснели с това предложение, да не говорим за българската образователна система. Език се учи в най-ранна детска възраст, защото тогава той просто не се учи – децата проговарят. Много е важно родителите да се възползват от тази възможност на мозъка при децата да възприемат", коментира тя.

Според нея родителите могат да поставят детето си в чуждоезикова среда още в първите дни от неговия живот.

Възможностите са много – родителите да говорят на чужд език вкъщи, то да посещава детски градини, в които се говори само на друг език.

"Когато се говори на два езика в семейството от ранна детска възраст, децата стават по-успешни. Всички родители трябва да са наясно, че това е най-големият подарък, който могат да направят на детето си.", сподели в предаването Елена Немцова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 5 години

Децата вече са достатъчно обременени от влиянието на съсипаното ни общество като цяло и на съсипаните им родители в частност, че дай да ги бухнем и в 2-3 езика от бебета, съвсем да се чалдисат.

22

Анонимен

преди 5 години

Мой познат /българин/ от много акъл реши да говори на децата си от раждането само на немски. Майката им говореше на български, той на немски. Е, децата вече говорят свободно немски, момчето ходи на психиатър, а момичето... никъде не ходи, защото не иска да общува с никого. Такива ми ти работи с говоренето на децата от бебета на два езика.

21

Анонимен

преди 5 години

"Когато се говори на два езика в семейството от ранна детска възраст, децата стават по-успешни." Какви са тия глупости, от устата на "специалист"?! Доказано е с много изследвания, а и от практиката също, че т.нар. билингвални деца, ако не се подходи адекватно, развиват проблеми като заекване, например. А къде пък е връзката с УСПЕХА в живота, идея нямам.

fallback