Снимка: БулФото, архив
fallback

Ще има ли кой да преподава на децата ни след години? Този въпрос се оказва съвсем основателен, след като в средното училище преподавателите до 25 години са едва 891.

Oще по темата
Притесненията учителите да изчезнат не са без основание и заради това ресорното министерство е предприело редица мерки, за да задържи преподавателите в класната стая.

Според просветния министър Красимир Велчев явно усилията на властта в тази посока дават резултати.

Ако през 2014 година делът на преподавателите до 35 години е бил 10,53% от общия брой на учителите в средното образование, то през настоящата той е 13,25 на сто, похвали се министърът в писмен отговор на депутатски въпрос.

В същото време намалявал и броят на учителите на 61 години. В момента най-много учители са на възраст от 46 до 55 години. Те са 24 265.

Втората по численост възрастова група е на преподавателите между 56 до 61 години - общо 18 951. Следват тези от 36 до 45 години, които са 16 202.

Младите, до 25 години, в държавните и общинските училища, на които най-много се радват децата, обаче са едва 891. 7859 преподаватели в средното образование пък са до 35-годишни.

Очаквано над 80% от учителите обучават децата в общинските школа, които са много повече от държавните.

Велчев обяснява, че основен приоритет на министерството е да задържи квалифицирания състав и да привлече млади учители в системата.

С тази цел бяха увеличени заплатите на преподавателите с 15% от септември 2017 г. Отделно се възстановяват разходите им за транспорт и наем.

Дават им се пари и за представителни дрехи, имат възможости за повишаване на калификацията, за продължаващо обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

145

До всички

преди 5 години

Не всеки става за тази професия...Но....повечето пари ще го сторят!?

144

Бивш учител

преди 5 години

И още нещо, полицаю-правист.Като е толкова зле в полицията, като взимаш само 1000+ лева, напрегнато ти е, некомфортно-направи като мен-*** в частния бизнес, вади си прехраната сам, със собствени знания и умения ,ако ти стиска? Майната и на гарантираната заплата и 20-те заплати при ранното пенсиониране? Пенсионирай се като нас, според един проект на 75, и получавай толкова, за колкото те оцени пазарната икономика? Аз това направих преди години, теб какво те задържа, като е толкова зле в МВР???

143

Бивш учител

преди 5 години

До полицая-правист, продължение.Това, че ти си завършил право, говори добре за теб, следовател или дознател си, на офицерска длъжност и заплата.Такива са не повече от 10% от състава, вероятно.А какво ще кажеш за нивото надолу? Образовани ли са? Заклужава ли жандармериста,чиято фенкция е само да изпълнява команди и да "респектира тълпата", да взима повече, от инженера, който го е учил и му е писал тройки по милост? И да-случая е действителен, случил се е с мен педи 10-тина години.

fallback