Архив: Булфото
fallback

В 73 училища в София още от първи клас учениците изучават информационни технологии, компютърно моделиране и дигитално изкуство. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на форум в София, посветен на дигиталното обучение и на новите технологии, които навлизат в образованието.

В 36 столични училища има 367 паралелки за обучение с профил за информационните технологии, като "Компютърна техника и технологии", "Цифров дизайн и медии", "Приложна информатика", съобщи Фандъкова.

Тя обяви, че Столичната община работи и за създаването на Лаборатория за иновации в подкрепа на младите хора, която ще е по проекта "Отключване на потенциала за бизнес и социални иновации в Дунавския регион чрез повишаване на знанията и уменията на младите хора".

Йорданка Фандъкова информира, че и през тази година Столичната община инвестира 30 милиона лева за модернизация и строителство на детски градини и училища.

В София секторът на информационните технологии сега формира почти 6% от икономиката и в него работят над 41 000 души. За този сектор най-голямото предизвикателство е подготовката на все повече специалисти, заяви столичният кмет.

Образованието не бива да се дели на дигитално и на недигитално, а на качествено и некачествено. Качественото образование означава задължително формиране на дигитални умения у учениците и на задължително използване на технологиите в процеса на обучението, коментира Йорданка Фандъкова.

Тя отбеляза, че "винаги, във всяко епоха, е имало значение в кое училище учиш и днес сме свидетели на това, че семейства сменят не само адресите си, но и местоживеенето си, за да намерят най-добрите училища за своите деца". Но хубавото е, че тези училища водят и другите след себе си, посочи столичният кмет, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 6 години

До МКакво програмиране при деца, които не знаят азбуката и не могат да пишат и смятат?!Съвсем изтрещяхте с това ИТ!

20

ДЗВЕрее

преди 6 години

И ЕДИН ДЕН В ЖИВОТА ЩЕ БЪДАТ ***"ЛОУМНИЦИ ДЕТО НЕМА ДА МОГАТ ДА СИ ВЪРЖАТ ВРЪЗКИТЕ САМИ НО ШЕ ИМАТ ГОРЕДОЛУ ДОБРА ЗАПАЛТА И ЩЕ ВИКАТ КАТО В АМЕРИКА ТЕХНИК ДА МУ СМЕНЯТ ЕЛ КРУШКА НА ЛАМПАТА ИЛИ НА ПАСТИТЕ ЗА ЗЪБИ НАТИСНИ ТУК ДА ИЗЛЕЗЕ ОТТАМ МАЛОУ+МЩИНА

19

Az

преди 6 години

Ха сменят си местожителството защото са селяци и иначе няма да си класират копеленцара в училище, на мястото на истинските софиянци.

fallback