fallback

Само преди дни бизнесът алармира, че младите предпочитат да учат и да се реализират в чужбина. Работодателите твърдят, че висшите учебни заведения поддържат програми, които не са в крак с техните изисквания.

Как се отразява тази пропаст между бизнеса и образованието на икономиката? Коментар в предаването "Директно" по Bulgaria On Air от Григорий Вазов – ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

"Това е вечният конфликт между образование и бизнес. Една от основните причини е, че бизнесът винаги е по-динамичен и често изпреварва висшето образование. Бизнесът не може да осъзнае, че няма университет в света, който да произведе конкретния специалист. Ние можем да създадем предпоставките и да дадем основата от знания, върху която да се надгражда.", каза ректорът на ВУЗФ.

Според последните данни на Евростат около 30% от младите са с висше образование. Притеснителен брой обаче напускат страната. Как можем да спрем "изтичането на мозъци" и да задържим хората в трудоспособна възраст в страната? Защо младите предпочитат да се реализират в чужбина?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 5 години

Тия от бизнеса т...пи ли са или се правят? Как да се спре изтичането на мозъци? С достойно заплащане и човешко отношение към персонала, дами и господа. Ама да дават 500 лева, да се отнасят с хората като с роби и после да се чудят защо масово работниците им напускат е, меко казано, м...но.

16

от 16

преди 5 години

това са примери , които не знам дали важат за твоя случай но обобщение за успешни млади хора в България именно чрез учене.А в твоя случай най вероятно тати и купил колата и не се стигнало до това сама да си търси пари за колата.Иначе чрез любовник или от древна професия сумата е голяма и няма начин.Разбира се има и хиляди варианти сама да си е изкарала парите.Няма как да знаем какъв е точно частния вариант.

15

От 13 до 14

преди 5 години

В момента точно с учене има доста успешни млади хора, на вече свързани с Интернет бранша , или дейност чрез Интернет защото на практика те работят на територията на България но продават труда си където пожелаят в световния пазар.Не са ограничени от българските работодатели.Примерно.Може да създаде идея за приложение която да продаде, не като да учиш някакъв академичен материал а търсене , което също е съпроводено с учене.Създаване на собствен бизнес, и продаваш продукцията на световния пазар

fallback