Само преди дни бизнесът алармира, че младите предпочитат да учат и да се реализират в чужбина. Работодателите твърдят, че висшите учебни заведения поддържат програми, които не са в крак с техните изисквания.

Как се отразява тази пропаст между бизнеса и образованието на икономиката? Коментар в предаването "Директно" по Bulgaria On Air от Григорий Вазов – ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

"Това е вечният конфликт между образование и бизнес. Една от основните причини е, че бизнесът винаги е по-динамичен и често изпреварва висшето образование. Бизнесът не може да осъзнае, че няма университет в света, който да произведе конкретния специалист. Ние можем да създадем предпоставките и да дадем основата от знания, върху която да се надгражда.", каза ректорът на ВУЗФ.

Според последните данни на Евростат около 30% от младите са с висше образование. Притеснителен брой обаче напускат страната. Как можем да спрем "изтичането на мозъци" и да задържим хората в трудоспособна възраст в страната? Защо младите предпочитат да се реализират в чужбина?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase