Снимка: Reuters
fallback

Бизнесът предлага висшето образование у нас да стане безплатно срещу задължението висшистите да останат да работят 5 години в България.

"В Конституцията е записано, че при определени условия образованието във висшите държавни училища е безплатно. Предлагаме такива условия – то да е безплатно за тези, които се реализират след това в България или работят за български институции в чужбина", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той даде пример с военното образование.

Oще по темата

"Доколкото знам там след като завършиш, трябва да работиш 10 години в страната по специалността, иначе има санкции. Подобни практики има от Балканите до Обединеното кралство има такива практики. Например в медицинските специалности", каза още Велев.

Той обясни и че българските бизнесмени и предприемачи не са доволни от качеството на висшето образование у нас.

"Има девалвация на висшето образование – голямо количество, ниско качество. Лошо структурирано е по професии, които са необходими", категоричен бе Велев пред Нова тв.

Бившият образователен министър проф. Тодор Танев обаче е против всички специалности да бъдат поставяни на този режим.

От друга страна според него би било много трудно да се реши кои точно висшисти да се задължават да работят в България.

"На Министерството на образованието и в момента му е вменено да изготви такъв списък, но въпросът е доколко той е легитимен. Бизнесът трябва да казва кои да бъдат професиите", каза Танев.

Според него най-добрият механизъм е "държавата дава на банка, а банката после си иска парите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

196

няма полза,късно е

преди 5 години

Когато преди 10 години имаше все още студенти, тогава да се бяхте сетили да им помагате да ги викате на стаж или нещо подобно.То вече останаха или роооми или деца на родители, които ги пращат в чужбина да следват.А другият въпрос е,ако след завършената специалност няма работа по дадената специалност,тия 5 години как трябва да прекара завършелият? В следване на 2-ро висше,за което ще плаща двойна такса ли? Питам,защото винаги има ситен шрифт.Според мен не си заслужава да се остане в България

195

Българин

преди 5 години

То, ако бизнеса плащаше добре, никой нямаше да бяга. И без договор за 5 г. Щяха да работят в България,но алчните режат клона на който седят. Да са мислили преди"лесната печалба"!

194

Ала- бала

преди 5 години

Сетила се Мара, да се побара! Ето още една основателна причина, кандидат- студентите да записват ВУЗовете в чужбина!

fallback