Снимка: архив "Булфото"
fallback

Кампанията за прием в първи клас в училищата в София започва днес. Родителите на децата, които през септември ще са в първи клас, вече могат да подават документи в желаните училища.

Тази година правилата за прием са нови.

Според нова наредба най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. За адрес на детето се приема този на майката.

Oще по темата

"Родителят ще трябва да удостовери постоянен адрес с официален документ. Той ще се предоставя обаче при записването на детето", уточни Мария Минчева от Столичната община пред bTV.

Тази година от изискванията е отпаднал критерият месторабота на родител. Предишните години при приема в първи клас се взимаше предвид и дали родителят работи в района на училището.

Няма да има значение и кога са подадени документите в рамките на кампанията.

Правилата за прием в първи клас, които просветното министерство въведе, са в сила за цялата страна. Напрежение около кампанията обаче има само в големите градове.

В София се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хил. деца.

Кампанията се провежда на фона на родителски протест срещу принципа "най-близкият печели".

Майки и бащи подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация, а нейното решение се очаква през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

До 34

преди 6 години

Да се връща от чужбина родител, за да учи детето му тук?!??! Хахахха по-голяма смешка не бях чувала наскоро!

35

House M.D.

преди 6 години

...връщащите се от чужбина са с адресна регистрация в България и не би трябвало да има проблем.

34

House M.D.

преди 6 години

До 34:Много родители са ми споделяли. Живите примери са пред мен и няма как да ги пренебрегна. Всеки родител иска най-доброто за детето си, но твоята свобода свършва там, където започва моята. Моята свобода да запиша детето си по местоживеене не може да бъде ограничена от твоята свобода да запишеш детето си по месторабота или по други причини. Накратко, първо се записва моето дете и след това, ако останат места, твоето.Не съм сигурен дали разбирам правилно последния Ви въпрос, но...

fallback