Архив: Булфото

След заседание Столичната община реши да промени правилата за прием в първи клас в София. Основният критерий за прием е "уседналост", според който първокласниците ще могат да учат в училището, което е най-близко до дома им, съобщи Bulgaria ON AIR.

С предимство са деца, чиито семейства са живели повече от три години в района, прилежащ към училището. Следват ги семейства, живели от една до три години по този критерий и които са променили адреса си през последната година.

Още по темата

Наложени промени ще дават предимство и при приема на многодетните семейства, както и родителите, които вече имат записано едно от децата си в желаното учебно заведение.

"Важното в случая е, че се намери отговор за многодетните семейства, които получиха голям бонус (от две на пет точки) при записано първо дете, а второто дете да се класира при първото", обясни зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов.

Реформите в приема в столичните детски градини пък целят да се спре класирането по т.нар. "втори начин", който стана популярен през последните месеци. Децата със специални образователни потребности няма да бъдат класирани по осмотрение на директорите, както досега.

От новата учебна година те ще бъдат приемани чрез система на Столичната община и ще получават повече точки в класирането.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase