Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Детското и ученическо хранене е тема, която цъка като бомба, заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева пред БНР.

"Това е субсидирано хранене, парите са взети от всички нас, а ние сме "за" това децата да получават най-здравословната, най-вкусна, а защо не и традиционна храна за България. Да спрем да приказваме за супер храните, произведени в екваториалните държави - киноа, чиа и авокадо като много здравословна закуска, защото е повече от обидно. Имаме програма за развитие на селските райони, стимулираме отглеждането на редица култури, а в същото време публични ресурси да се изливат в доставката на такава храна, която е типична за друг континентален пояс и е нетипична за организма на нашето дете, е почти цинично", коментира Кукушева.

През 2016 година у нас влезе в сила наредба, според която храните в детските градини и училищата трябва да са направени само по утвърдени стандарти. Две години по-късно се оказва, че тази наредба все още не се спазва навсякъде, подчерта Кукушева. По думите ѝ делът на сивия сектор в производството на храни продължава да е стряскащо висок.

Тя обясни как картината може да се промени.

"Предложението е свързано с това да се въведат ваучери за ученическите закуски, които децата традиционно изхвърлят в коша, защото те нямат никакъв вид, не се знае кой е доставчикът, не са произведени с необходимите храни. И тъй като в момента около 50 стотинки е една закуска, а една истинска, условно казано, баничка, трябва да струва около лев (ако сиренето е истинско, ако е направена с масло, ако брашното е по утвърден стандарт за България), решаваме да направим така: ако се предоставят пет ваучера за седмицата на родителите, той да има право да прецени в кой ден детето с два ваучера ще яде истинска закуска", обясни Кукушева.

Според наредба номер 9 на Министерството на земеделието храните в детските градини и училищата трябва да са произведени само и единствено по стандарт. Оказва се обаче, че например хляб по утвърден стандарт България произвеждат само 48 фирми у нас.

Законът за храните стои на трупчета, а политиците и от страната на управляващите, и на опозицията се правят, че няма такъв, отчитат от бранша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Мен

преди 6 години

До ЛенчетоЛенче, децата ще остане да ядат прясна храна отгледана близо до тях. България е малка страна и локалното земеделие може да ни осигури почти всичко прясно - от зеленчуци и плодове до млечни продукти, зърнени храни, месо и риба според сезона. Не е нужно да се ядат храни мъкнени по кораби и самолети с месеци, обработени незнайно с какво, за да издържат.

16

Джанго

преди 6 години

Алооооу, чията и киноата. Аре у лево. Преди време детските отделения се напълниха с малчугани с алергични реакции на модерни *** и татковци. Кечуа и маите са си хранили децата с тия шит. И за тях са подходящи. Тук поколенията са изхранвани с друго...да обяснявам ли още. Да ви..у *** веганите.

15

Сп???нс

преди 6 години

Аз съм от последните поколения , които имахме достъп до истинска храна в училище.Голямото междучасие слизаш в лафката и вадят тави с ИЗПЕЧЕНИ кифли .... И лошото е че сега не 1 и 5лв да си готов да платиш , няма кой да извади закуски като хората.

fallback