Снимка: архив, БулФото
fallback

2,9 милиона лева дава просветното министерство за купуването на шкафчета за училищата.

Тези пари ще стигнат за 200 000 ученици от първи до седми клас и така малчуганите няма да бъдат принудени да носят всеки ден на гърба си раница, която обикновено тежи 6-7 кг.

Oще по темата
Средствата са за държавни и общински училища, които ще трябва да монтират шкафчетата до 15 септември, за да се ползват от малчуганите през следващата учебна година. Това стана ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на просветния министър Красимир Вълчев.

До това решение се стигна, след като петокласничка потърси правата си пред властите заради тежките раници. Тя написа жалба до председателя на Държавната агенция за закрила на детето, а след нея хиляди родители и ученици поискаха да се намери начин учениците да не носят непосилно тежките за тях раници всеки ден.

Според Красимир Вълчев обаче практиката сочи, че децата често носят не само учебниците, нужни има за часовете през съответния ден, ами и тези от предишния или пък за следващия.

Така че заради това са изпратени препоръки до директорите на училищата да намерят начин да оптимизират учебниците и помагалата.

До 23 март пък подлежи на обществено обсъждане проект на промени на Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, които предвиждат по-дебелите томове за учениците да бъдат разделени на две части.

Това обаче ще стане едва след като изтече тригодишният срок на безвъзмездно ползване на настоящите издания.

А засега се дава правота на издателствата да печатат на олекотена хартия. Красимир Велчев обещава, че ще има и електронни варианти на учебниците от първи до седми клас.

Достъпът до тях щял да бъде осигурен чрез създаване на електронен портал, в който учебниците ще бъдат публикувани до края на април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

АНОНИМНА

преди 6 години

Намалете количеството на помагала, учебни тетрадки и глупави пособия. По един предмет-само 1 учебник. Учат се излишни неща и децата накрая не помнят и основното. Не мисля, че е добра идея да се носят таблети в училище. На една моя позната детето и в 1 клас, решило да занесе новия таблет в училище и още в първото междучасие, го откраднали. Дори всички да имат таблети, пак ще се фукат на кой му е най-модерен и ще карат родителите да им купят най-скъпия,защото иначе ще им се подиграват,че са бедни

18

Анонимен

преди 6 години

Вместо пари за шкафчета,да намалят обема на изучавания материал.Децата ни учат много излишни неща които никога няма да помнят и няма да са им нужни.Всяка година в учебниците се сваля материал от по-горни класове.Да почерпят опит от Финландия,учат се основни неща и такива които ще послужат на децата в живота.Побъркаха и децата и нас родителите.

17

Анонимен

преди 6 години

В цял свят ги има. Пак откриваме топлата вода след 100 години. Проблемът е, че по 1 предмет има поне 5 неща под формата на тетрадки, учебници, помагала. Моето дете учи в чужбина. Имат папки по всеки предмет, често пишат на листове и ги прибират. Папките стоят в училище. Учебниците са в много добро състояние, той е 15 по ред, който го ползва. Учат 5-6 предмета, в същият клас в България гонят 20. От 4 клас ходят 2 пъти годишно в различни фирми, каквото им харесва по 1 ден на работа.

fallback