Общ преглед

 

Месец и половина, след като петокласничка подаде сигнал до Държавната агенция за закрила на детето заради тежките раници и министерството на образованието обеща да обмисли и предприеме мерки, родители от няколко града днес решиха да се надбягват с ученически раници.

Целта е да накарат институциите да се задействат и да намерят решение на проблема.

Надбягването е под надслов "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко".

Още по темата

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи събитието и се включи в надбягването в София.

Проявата се организира от родители и ученици в пет български града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Видин.

Шест видински семейства с децата си се включиха в инициативата.
Най-малкият участник в състезанието бе първокласничката Деница, която участва с раница, тежаща четири килограма, а най-големият - Алекс, на 11 години. Неговата раница тежеше седем килограма, с нея той пробяга разстоянието от 30 метра.

"Раницата на сина ми Никола тежи точно 5,380 грама, в която сме сложили необходимите учебници и помагала за учебната програма за понеделник. Към тези килограми трябва да прибавите храната и водата, която му приготвяме всеки ден", каза Петър Илиев, баща на деветгодишния Никола, ученик във видинското основно училище "Иван Вазов".

"Имам две деца и раниците им са много тежки. Налага се всеки ден да ги водя на училище, като аз нося раниците, но има родители, които не могат да вършат тази работа заради ангажименти и се налага децата им да ги носят ежедневно“, каза Десислава Петрова, родител на две деца - в пети и в първи клас, цитирана от БТА.

С тази демонстрация се надяваме да има реално резултат от инициативата. Искахме да покажем какво е да се тича с раници, поне 30 метра, и някой да обърне внимание на този проблем, каза Марта Михаилова, координатор на инициативата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар