Снимка: Кадър bTV
fallback

Един малък, 6-годишен българин, е новият световен шампион в едно от трудните математически състезания – олимпиадата в Банкок.

Мартин Матов е победителят сред най-малките участници – в подготвителна група. Шампионите и в други две категории са българчета - Йордан Стоянов при първокласниците и Ясен Пенчев при шестокласниците.

Мартин се захваща с математиката, когато е на три години и половина. Майка му го записва.

Иначе всичко започва от номерата на колите. Вместо автомобилна страст обаче Мартин се влюбва в числата.

И така – от четиригодишен тръгва по състезания. Най-големият му успех е олимпиадата в Банкок, където се състезава с още 1500 деца.

"Като видях задачите, които ни дадоха на състезанието, видяха ми се много лесно. Талантлив мисля че съм. Много талантлив", споделя момчето пред bTV.

Майка му Милена Александрова е истински щастлива и пожелава на всяка майка да изпита усещането на международна сцена да споменават името на детето й.

Друг човек, който стои зад успехите на Мартин, е неговата учителка Ирина Шопова. Задачите, които Мартин решава, са за третокласници.

"Ние наистина вярваме, че той има изключителна дарба и изключителни умения”, казва и бащата на момчето – Цветомир Матов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

анонимен

преди 6 години

успех на детето родителите и учителите

42

opetkov

преди 6 години

До Анонимен Явно ти не си един от защитилите, особено по правопис.

41

йово балканжи

преди 6 години

тези дечица печелят, за разлика от техните батковци/чичовци , лели/каки, които изхар-чиха много държавни пари в Корея на зимната олимпиада, но медал не донесоха, а ръко-водителите им барабар с министъра ходиха на екскурзия с пари на данъкоплатеца. Детенце, като пораснеш си намери хубава родина, България не е.Виждаш, никой не тиказа браво.

fallback