Снимка: visualhunt.com
fallback

Не само студентите, които учат редовно, но и задочниците да имат право да взимат кредити и да плащат по-ниска лихва, искат от БСП.

За да се случи това, левите депутати са внесли промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти. От левицата смятат, че лихвите по кредитите на учащите могат да се намалят от 7 на 3,5%.

Предложенията са по идея на Младежкото обединение в партията и са резултат от дебати с неправителствени организации, сред които и студентски.

"Приетият през 2008 г. закон доказа, че е един от важните инструменти за постигане на по-добър баланс и по-високо ниво на съучастие във финансиране на висшето образование чрез споделяне на финансовата отговорност между държавата и обучаващите се. Така се дава допълнителна възможност за повишаване на образованието на млади хора, които нямат възможност сами да осигурят необходимите средства, свързани с изплащане на дължимите такси и издръжката по време на обучението им", мотивират се от БСП.

От левицата припомнят данни, според които само в периода от 2010-2015 г. близо 18 хил. студенти и докторанти са се възползвали от тази кредитна услуга, гарантирана от държавата, а общият размер на получените по нея кредити е над 114 млн. лв.

Социалистите отбелязват, че повечето банки, предоставящи услугата, предпочитат да предлагат максимално допустимия лихвен процент. В повечето държави на ЕС процентът при подобен тип кредитиране на студенти е значително по-нисък или дори не е предвиден такъв, допълват от БСП.

Според тях евентуалното намаляване на процента няма да доведе до риск за банките, тъй като кредитите за студенти и докторанти се гарантират от държавата. Същевременно ще се създадат благоприятни финансови условия за заложените в сферата на висшето образование цели и ще се осигури оптимален баланс между правата и интересите на предоставящите и получаващите кредити по закона, смятат от левицата.

В мотивите си вносителите на законовите изменения посочват, че кредитирането само на учащите редовно поставя в неизгодна позиция младежите, предпочели задочна, вечерна или дистанционна форма на обучение. Включването на задочниците в програмата за студентско кредитиране би накарало повече млади хора да предпочетат да останат да се развиват в България, смятат социалистите.

Предложенията за законови промени на БСП идват само два месеца, след като от просветното министерство отчетоха, че държавата е погасила задължения в размер на 2 312 321 лв. на бивши или настоящи студенти, които не са платили заемите си за следване в университет.

По този закон кандидат-висшистите могат да теглят заем, за да следват в университет без поръчител, като гарант им се явява държавата. При случай на активирана гаранция, от МОН подават сигнал до НАП, които от своя страна започват да търсят длъжниците и да събират борчовете, коментираха от образователното министерство, като уточниха, че най-вероятно задълженията ще се търсят по съдебен път.

От стартирането на програмата за студентското кредитиране до настоящия момент са отпуснати кредити в общ размер на 124 206 138. лв., а за настоящата учебна 2017-2018 година студенти и докторанти са изтеглили заеми в общ размер на 1 284 628 лв.

Някои студентски кредити са достигнали размерите на ипотечните заеми, които могат да покрият приблизително разходите за покупка на гарсониера. 85 хил. лв. е най-високата сума за следване в университет, изтеглена у нас. От образователното министерство обясниха, че до такъв заем са прибягвали студенти от медицинските университети и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Най-голям брой кредити са отпуснати на студенти, които се обучават в специалности от следните професионални направления: "Икономика", "Администрация и управление", "Медицина", "Архитектура, строителство и геодезия", "Право", "Сигурност и отбрана", "Комуникационна и компютърна техника", "Информатика и компютърни науки". Най-честите кредитополучатели пък са студентите от Нов български университет, Софийски университет "Свети Климент Охридски", Варненски свободен университет, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", УНСС и Бургаския свободен университет.

Условията за отпускане на заем за висше образование у нас са доста по-различни от тези за другите вземания. За разлика от масовите кредити, при които са необходими по двама поръчители, при студентските кредити гарант се явява държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

СУ лежи на стара слава.

16

Анонимен

преди 6 години

До 10:Пapaзитите сте много, то е ясно ...После обаче, ревете, като почнат да се режат детски и помощи ...

15

младен

преди 6 години

"Някои студентски кредити са достигнали размерите на ипотечните заеми, които могат да покрият приблизително разходите за покупка на гарсониера. 85 хил. лв. е най-високата сума за следване в университет, изтеглена у нас"Абе не е ли малко множко това??? На мене таксата в НБУ сравнително скъпа специалност беше 1600лв. По 2 на семестър, 4 години прави 12800лв. Верно че беше 2010-та ама...и двойно да е сега пак 85к не ми се връзват.

fallback