Снимка: Булфото, архив
fallback

В следващите десетина години се очаква огромен недостиг на работна ръка във всички сфери. Ще има най-вече необходимост на хора със средно професионално образование, затова ще настояваме за увеличаване броя на учениците в професионалните паралелки. Това каза в Бургас просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Oще по темата

Според него малко родители насърчават децата си да се включат в паралелки с професионално образование.

Близо 3 милиона лева допълнително финансиране са заложени в бюджета за следващата година на паралелки за придобиване на професии с най-голям недостиг на пазара на труда, информира министърът.

Той заяви, че настоява за увеличаване часовете по български език и литература в училищата и детските градини, и да се наблегне на грамотността.

Красимир Вълчев съобщи още, че лично е разпоредил проверка по сигнал, че в основни и средни училища в Шумен се разпространяват учебни помагала на турски език.

Те се раздавали на деца от 1 до 8 клас. Министърът е поискал обяснение на директорите на въпросните училища.

По думите му притеснителното е, че помагалата се раздавали от офис на политическа партия, а това било недопустимо. Ясни са и издателите на учебните помагала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Анонимен

преди 6 години

Да работи Суджука.Здрав е като БИК.А не само да краде и да ми дава акъл.

69

Анонимен

преди 6 години

До Има изход - 1Поне за неквалифициран и нискоквалифициран труд, работна ръка има колкото щеш!---------Ако ставаше така, светът още щеше да е робовладелски.Историята е доказала, черобът не може да произвежда толкова много итолкова качествено, колкото съзнателният наемен работник. И социализмът го потвърди.

68

Има изход - 2

преди 6 години

Ако въведат принудителен труд за тези категории хора, за които пиша по-долу в коментар 70, бъдете сигурни, че по-младите от същата социална група ще започнат да ходят на училище с цел да завършат поне средно професионално образование.Когато човек има образование и професия, той е в правото си да претендира за достойно заплащане. Останалите трябва да заслужат с труда си хляба, който ядат те и децата им, чак след това да предявяват претенции!

fallback