Снимка: Pixabay

Училище по наследство, първолаци, които ще се возят с наети от школото бусчета - с предимство, деца на чиновници от просветното министерство, Столичната община, държавната администрация - напред в класациите в елитните училища. Всичко това според прокуратурата е дискриминация спрямо останалите малчугани.
 
Кой обаче се оказа истинският виновник за въвеждането на допълнителните критерии за прием в някои столични училища през тази години? И отговорът е… родителите!
 
Именно те участвали в обществените съвети, които заедно с педагогическите, са изработили допълнителните критерии за прием. Това стана ясно от обясненията на юрисконсултите на Столичната община и на Регионалното управление по образованието в София на заседание на Комисията за защита от дискриминация, която подхвана случая, след като ВАП установи, че поне в 143 училища има дискриминационни практики за предимство при приема в първи клас.
 
Според Михаил Кожарев от ВАП безспорно по този начин се отрича правото на останалите деца, които не отговарят на тези допълнителни критерии, да участват в класирането наравно.
 
"За нас има пряка дискриминация. Тези критерии са там, където са добрите училища и явно стремежът към по-добро образование е изкривен", отсече той.
 
Като доста скандален пример за допълнителен критерий той посочи, че в някои училища с предимство са деца или внуци на бивши ученици или учители.
 
В столичното 129 училище пък първи в класациите за прием били тези първолаци, чиито родители са заявили, че ще ползват транспорта на школото.

"Т.е. явно на наети фирми, а пък в същото време водещият критерий за прием е близостта на местоживеенето до училището. Значи ще трябва да си плащат да ги возят 20 метра от входа на блока до училището", възмути се прокурорът.
 
Юристконсултът Тодорова от Столичната община пък обясни, че само в София има такъв прецедент – кандидатите за около 20 училища в центъра на столицата да са в пъти повече от местата.
 
Според нея именно заради това се е стигнало до приемането на допълнителните критерии. Те били обсъдени и от работна група с участието на педагогическите и обществените съвети на училищата.

Оказало се обаче, че родители, които одобрили приеманото им, след това са "обърнали палачинката" и се обявили против въвеждането на допълнителните критерии.

Обяснението на Столичния общински съвет пък е, че местният парламент въобще не може да влияе на директорите на училищата.
 
"Как ще организират приема за първолаци - решават самите те", каза адвокат Иво Димитров.
 
От Регионалното управлението по образованието също се оправдаха, че нямали механизъм, който да им позволи намеса в решенията на педагогическите съвети, но все пак два пъти били пратили указания на директорите да са по-прецизни при изготвянето на критериите за предимство при приема на първолаци. След това дори две училища се били отказали от тях.
 
Златина Дукова от КЗД, която беше председател на заседанието, обаче отсече, че това не е съвсем така, защото именно МОН и РУО трябва да упражнява контрол над училищата.
 
Тя обяви, че в срок от 14 дни Комисията ще реши има ли дискриминационни практики или не.
 
Дукова напомни, че каквито и допълнителни критерии да са въведени, специално за София от тази година има централизирана система за прием на ученици в първи клас, като водещият критерий, даващ най-много точки за класиране в общинско школо, е местоживеенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase