Снимка: Булфото, архив
fallback

Около 7 млн. лв. за държавно финансиране на частните училища и градини са заложени в проектобюджета на Министерството на образованието и науката (МОН). Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев след заседание на образователната комисия в парламента, цитиран от "Монитор".

Такова подпомагане ще получат само училищата, които заявят желание да получат субсидия.

Държавното финансиране за частните школа не е безусловно. Ако искат да получат субсидия от хазната, те ще трябва да осигурят безплатно обучение за 20% от децата – като това могат да бъдат ученици с изявени дарби или със специални образователни потребности.

С 402 млн. лв. повече средства се планират за системата на предучилищното и училищното образование, съобщи още Вълчев.

Освен за учителски възнаграждения и осигуровки, ще има допълнително средства за педагогически съветници, ресурсни учители и за стипендии за осмокласниците, които от тази учебна година също имат право на награди за успех.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 години

Измислиха, как да изкарат синчетата на партията гении и да учат напълно безплатно в частно училище. А на останалите деца от частното не се дават по 400 лева на месец, каквато е държавната издръжка за дете в общинско или държавно училище. Така практикуват и във Франция и във Великобритания и в Германия. Всичко останало го плащат родителите. В крайна сметка децата в частните училища ще бъдат още по-ощетени.

17

[[

преди 6 години

След като работим и двамата родители, значи и детето ми заслужава да получава толкова, колкото и твоето, а места в държавните в квартала за моето дете няма, защото са заети от онези от Драгалевци и Симеоново. И какво ще направят, ще изкарат връзкарските деца гении, за да им е безплатно.

16

Ninja

преди 6 години

До менЗа да наречеш дете хрантутник, явно си *** с пари от продадена нива или меринджеи на хранилка.Като искаш да ползваш данъците запиши си детето в държавно училище! По твоята логика и тези които плащат за частна охрана и СОТ трябва да искат дотации от държавата? Погледи се в огледалото за да се видиш колко си нещастен

fallback