fallback

Твърдо против домашните съм. Моята работа е да си свърша нещата в училище. Децата наистина са по цял ден на училище, настоя учителят Мина Илиев в "България сутрин".

Заедно с родителя Димитър Димитров, който е част от "Отворено общество", те коментираха дали домашните работи са демоде и вредят ли на учениците.
Oще по темата


Преподавателят посочи, че след 9-те часа в училище децата продължават с уроци по английски език или с други занятия, а често получават домашни и след занималнята. Самият Мина Илиев вече 30 години не дава домашни на своите ученици, сподели той пред Bulgaria ON AIR.

"Оказва се, че домашните работи имат добавена стойност след определена възраст и образователна степен. До 7-8 клас те нямат кой знае какво значение. До определена възраст децата се развиват по начин, който не изисква домашните работи в училище. Не можем да очакваме дете да учи от 7:30 до 17:30 ч. с непрекъсната концентрация", обясни Димитров.

Той е на мнение, че подходът с домашните е типичен за страни, където се наблюдават по-големи неравенства. По думите му в Западна Европа няма домашни или те са изцяло по желание на детето, тъй като се отразяват емоциално и физически на учениците.

Димитър Димитров повдигна и въпроса с тежките раници на учениците, които според него са между 5 и 8 килограма.

Мина Илиев е намерил рационално решение на проблема и неговите ученици държат всичките си учебници в училищните шкафчета.

"Учебници и тетрадки не се носят вкъщи", посочи той и изрази надеждата си скоро учебниците да бъдат заменени от таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Helleborus

преди 6 години

Това, което се опитвах да обясня е, че всичко зависи от системата на преподаване. Ако са събрани деца с еднакво ниво, както е на запад, където има периодично селекция и вкарване в съответната паралелка, ако се върви с малки крачки, така че никой да не изостава, ако програмата включва достатъчно упражнения за затвърждаване, естествено, че едно дете няма защо да се занимава с учене след училище, ако то включва и занималня. Но нашите деца изостават и ако не си помагат у дома, ще изостанат повече.

77

Анонимен

преди 6 години

Скъпи учители,не давайте моля Ви домашни на децата.На нас родителите вече ни е трудно да ги решаваме.Имаме достатъчно ангажименти.Нуждаем се от време за да сме с нашите деца,да играем и общувам, да пътуваме..Домашните са за занималните.Там децата да се подготвят за следващия ден.

76

1111

преди 6 години

Всъщност, достъпът е тотално забранен и не се практикува записване на лични данни. Така е и в съседното училище и във всяко друго училище в града! Преподавателите масово правят каквото си искат и няма начин да бъдат съблюдавани преподавателските им методи, които доста често не отговарят на нормално човешко поведение. Примерно, възпитание с шамари в час. Не зная как родителите все още пускат потърпевшото дете на "училище"! Имайки предвид последното, домашните задания са малък "кахър"!

fallback