Твърдо против домашните съм. Моята работа е да си свърша нещата в училище. Децата наистина са по цял ден на училище, настоя учителят Мина Илиев в "България сутрин".

Заедно с родителя Димитър Димитров, който е част от "Отворено общество", те коментираха дали домашните работи са демоде и вредят ли на учениците.

Още по темата

Преподавателят посочи, че след 9-те часа в училище децата продължават с уроци по английски език или с други занятия, а често получават домашни и след занималнята. Самият Мина Илиев вече 30 години не дава домашни на своите ученици, сподели той пред Bulgaria ON AIR.

"Оказва се, че домашните работи имат добавена стойност след определена възраст и образователна степен. До 7-8 клас те нямат кой знае какво значение. До определена възраст децата се развиват по начин, който не изисква домашните работи в училище. Не можем да очакваме дете да учи от 7:30 до 17:30 ч. с непрекъсната концентрация", обясни Димитров.

Той е на мнение, че подходът с домашните е типичен за страни, където се наблюдават по-големи неравенства. По думите му в Западна Европа няма домашни или те са изцяло по желание на детето, тъй като се отразяват емоциално и физически на учениците.

Димитър Димитров повдигна и въпроса с тежките раници на учениците, които според него са между 5 и 8 килограма.

Мина Илиев е намерил рационално решение на проблема и неговите ученици държат всичките си учебници в училищните шкафчета.

"Учебници и тетрадки не се носят вкъщи", посочи той и изрази надеждата си скоро учебниците да бъдат заменени от таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase