Снимка: архив, Reuters

Продават ли се продукти с психотропни вещества като "веселия чай" близо до училищата? Върховната административна прокуратура назначи проверка за установяване на проблема, която е провокирана от множество публикации в медиите от последните няколко месеца, а и от резултатите, които ВАП има от предходното подобно разследване от 2016 г.

Още по темата

"Проверката е разпоредена на територията на цялата страна. Ангажирани са регионалните дирекции по безопасност на храните и съответните поделения на МВР, като целта е всяко училище и районът около него да бъдат подложени на този мониторинг", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Тази проверка ми се струва като "манджа с грозде" - много различни неща, които са смесени заедно. Продава ли се алкохол на децата, продават ли се опасни храни или се продават наркотици? Тези неща са прекалено различни. За всичките химически тестове, които трябва ВАП да проведе, е нужна колосална сума пари – вероятно проблемът няма да се реши. Такива проверки трябва да се правят по-често, а не кампанийно", посочи неправителственият експерт по наркотици д-р Юлиян Караджов.

В студиото на "България сутрин" адвокатът Николай Хаджигенов отбеляза, че търговците на "дизайнерска дрога" са забележително иновативни и адаптивни, а законодателството винаги е с една крачка назад от тях.

"Самите търговци на наркотици са изключително иновативни. Проверките на прокуратурата трябва да се правят постоянно, а не така на принципа "елате ни вижте". Онзи ден видях в лавка пред училище да се продават легални наркотици като цигари и алкохол, което е абсолютно забранено… а прокуратурата разследва "дизайнерски дроги". Не знам за какво им плащаме заплатите изобщо", подчерта още той.

И добави, че не е роля на ВАП да разследва "дизайнерските дроги" и продажбата на легалните наркотици в периметрите на училищата. Според него и полицията ни изостава, тъй като търговците на "дизайнерска дрога" са изключително адаптивни, упорити и иновативни, а органите на реда - далеч не толкова.

За финал на разговора, Караджов добави, че ако родителят има здравословно душевно отношение към децата си, то това драстично намалява риска децата да се обърнат към каквито и да са наркотици.

"Ако младите майки и бащи смятат, че някой друг ще им свърши работата в отглеждането на децата, по-добре да не стават родители", каза неправителственият експерт пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase