Снимка: Bulgaria On Air

През последните години има промяна на модела на хранене. Забързани в ежедневието, посягаме винаги, когато сме гладни, към нещо, което е достъпно, лесно за намиране, сответно по джоба ни, евтино, вкусно. Обикновено това са технологично обработените храни. Ние специалистите считаме, че именно те допринасят за този бум на затлъстяване, посочи проф. д-р Донка Байкова ред Bulgaria ON AIR.

Този тип храни имат нищожна хранителна плътност, като пълноценните вещества при тях са сведени почти до минимума за сметка на калориите, солта и мазнините, допълни тя.

С какво се храним и как да сме винаги във форма, но без тежки диети, разказаха проф. д-р Стефка Петрова и проф. д-р Донка Байкова. Повод за разговора е Европейският ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва днес.

Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека, обясняват учени.

Медицината отдавна е доказала, че наднорменото отлагане на мазнини в човешкия организъм е заболяване с много сериозни последици.

Последното проучване на Националния център по обществено здраве и анализи, направено през 2014 г., показва, че възходяща тенденция на затлъстяване се наблюдава най-вече при децата.

"При децата от една до 4-годишна възраст има затлъстяване 5%. От 5 до 18 години - наднормено тегло 30%, а затлъстяването е 10%. Като най-голям процент затлъстяване и наднормено тегло - 20%, има при момчетата, които са в началото на пубертета", обясни д-р Петрова.

Това явление от една страна се дължи на промяната в хранителните навици от последните няколко години, както и от факта, че след училище учениците прекарват в легнало или седнало положение средно по 6 часа, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase