Снимка: БТА

Много е важно човек да бъде мотивиран да работи като учител, заяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, която бе гост за откриването на новата академична учебна година на Педагогическия колеж в Плевен.

Тя допълни, че според нея учителската професия е с най-висока обществено значима стойност.

"Няма друг човек в обществото, който да изгражда личността - това е българският учител", е убедена Такева и допълни, че каквото и да се случи в обществото, винаги ще има учители.

Според нея, дори един учител да допусне понякога пропуск в методиката на работата си, той трябва да бъде винаги добър човек.

"В етапите на развитие децата имат периоди, в които им е нужна подкрепа - не се ли даде тя в училището и в семейството, може да се опропасти цял живот, не само на детето, на семейството, но и на поколението", смята Такева, цитирана от БТА.

"Затова най-важното е да бъдем добри - да разбираме учениците, родителите, колегите. Наближава времето, когато българските родители, обществото, отново ще сваля шапка на учителя", прогнозира Янка Такева.

Днес тя изнесе академична лекция пред студентите на Педагогическия колеж в Плевен. Директорът на колежа доц. д-р Емил Бузов заяви, че тази година интересът към специалностите на учебното заведение е бил много по-висок, в сравнение с миналата година, като за едно място са се състезавали по трима кандидати. Новоприетите студенти са 75.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase