fallback

Хранителни инспектори проверяват за вредни манджи столовете на детски градини и школа. Част от сиренето там се замествало с палмово масло и се пробутвало като истинско.

"Продуктите, които консумират децата, трябва да бъдат изцяло спрямо БДС. Някои директори на учебни заведения отклоняват производителите и предпочитат да работят с търговци. Това в никакъв случай не е по-евтино, просто някой се облагодетелства от замяната на продукти с млечни мазнини с такива с растителни", отбеляза председателят на Асоциацията на млекопреработвателните Димитър Зоров.

Oще по темата

Според д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните няма никакъв контрол над училищните столове и какво се яде в тях. Има доста индикации, че сирене с вредно палмово масло влиза в детските градини и училищата, посочи той в студиото на "България сутрин".

"Съвсем възможно е наличието на палмово масло в училищните столове, тъй като парите, които се отпускат на училищата са много малко. Тези продукти са недопустими. Има пълна забрана за предлагане на млечни продукти, които имат примесени растителни мазнини. Натуралното палмово масло не е по-вредно от млечното масло, но когато е изкуствено втвърдено не е препоръчително за детска консумация", категорична бе националният консултант по здравословно хранене проф. Стефка Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че рецептурникът за детски градини до един месец ще бъде подменен с модерен. По нейни думи този за детските ясли бил достатъчно нов и няма да бъде променян скоро, но от догодина рецептурникът за училищата също ще бъде сменен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Helleborus

преди 6 години

Вие дори губите представа какво е образование. То е процес на придобиване на знания. Не означава нито напускане на дома, нито общуване с някакви хора, нито позволение държавата да конкретизира какви ще бъдат тези знания, защото има различни образователни продукти на пазара. Родителят как ви хрумна, че няма право на избор на образователен продукт или детето, на индивидуален подход? След като образованието е придобиване на знания, защо вие държите на всичко друго, но не и на знанията?

13

Helleborus

преди 6 години

Вашето неразбиране идва от това, че сте престанали да възприемате държавата като машина, създадена от човека и в негова служба, а й придавате самостоятелен живот. Излиза, че машината има собствен разум, дано телевизора и тостера да не разберат, че ще ревнуват. Държавната машина е проекция на човешките взаимоотношения, а в човешките взаимоотношения никой човек не може да каже на другия по какви учебници и системи да си обучава децата. Мисленето ви е комунистически рецидив, злоупотреба с власт.

12

Helleborus

преди 6 години

Да, анонимен, ученикът е длъжен да посещава училище, но само и единствено в България и Германия, от всички държави по света, изключвам комунистическите и ислямистките. На няколко континента, не съществува такова унифицирано понятие училище, още по-малко, създадено от чиновник. Съществува образование, с всичките му многобройни форми, създадени от родителите. Държавното училище също е създадено от родителите, които са гласували да има и такава услуга, но само за който не може да си позволи друга.

fallback