Снимка: Булфото, архив
fallback

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ предлага учебната година за учениците от гимназиалния етап да започва на 1 септември и да приключва на 22 юни, а на следващ етап всички ученици да започват годината тогава.

Oще по темата

Това е единствената организация, подала предложенията си в просветното министерство, след като то предложи графикът с ваканциите за предстоящата учебна година, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/.

БТПП е подкрепила реакцията на Съюза за промяна на учебното време и удължаването на ваканционните дни, което ще внесе ритмичност в натоварването и почивките на учениците.
 
СРСНПБ обаче не подкрепя удължаването на учебната година за гимназиалния етап до 6 юли, защото заради условията в българските училища температурите в класните стаи още от 15 юли се повишават до градуси, които не позволяват нормален учебен процес.

Относно определянето на датите за провеждане на националното външно оценяване в 4-ти, 7-ми и в 10-ти клас през учебната 2017/18 г. СРСНПБ предлага в графиците да бъде определена и дата, в която училищата ще получават обратна информация за определяне педагогически специалисти като квестори, оценители и технически лица.

Училищата подават предложенията си до 15 февруари, но получават информация за включените в заповедите участници 1-2 дни преди съответния изпит.

Тази липса на информация блокира пълноценното използване на човешкия ресурс в напрегнат за системата момент, когато всеки свободен учител, може да е полезен в организацията на дейностите на училищно ниво, се посочва в прессъобщението.

Това може да се случва в самата електронна система, където регионалното управление на образованието /РУО/ да отбелязва одобрените/ невключените в конкретния изпит специалисти или със заповед на началниците на РУО, издадена до 10 май за държавните зрелостни изпити и до 28 май за националното външно оценяване за 7 клас.

За организирането на дейностите по прием на ученици в неспециализираните училища след основно образование СРСНПБ счита, че графикът на някои дейности е ненужно разтегнат и предлага дните за записване да не са повече от три, с изключение на записването след 3-ти етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

Все пак става дума за две седмици от септември, а климатът ни не се променя чак толкова рязко, за да е толкова страшно. Много по- добре е тези дни да се разпределят през наистина кофти времето, така и децата ще си спестят мръзнене по спирките и улиците.

16

чарли

преди 6 години

Учебната година винаги е започвала у нас на 15.09.Традициите крепят държавата,или пак трябва да угодим на някой .

15

Анонимен

преди 6 години

Върнете учебната програма и продължителността на учебната година такива, каквито бяха преди 1989 година. Тогава децата бяха грамотни и дисциплинирани, учителите образовани и всеотдайни на професията си. От толкова промени и децата и учителите не знааят защо ходят в училището!

fallback