Снимка: СООПН
fallback

Един златен и три бронзови медала спечели българският олимпийски отбор по химия на Международната олимпиада, проведена от 6 до 15 юли в Након Патом, Тайланд, с участието на 76 страни.

Петър Христов, 11 клас, СМГ, завоюва златен медал, Весела Механджиева, 12 клас НПМГ - бронзов, Кристина Костадинова, 12 клас, НПМГ - бронзов, Кръстьо Драгинов – 12 клас, ПМГ, гр. Гоце Делчев – бронзов.

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Олимпийският отбор по химия е сред най-силните отбори в дисциплините по природни науки, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН.

Престижното състезание традиционно се състои от две 5-часови части: теоретична и лабораторно-практическа. От 2013 г. насам отборът се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация "Америка за България".  

Отборът ще пристигне на Терминал 2, Летище "София" с полет от Доха тази неделя в 19:15 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 6 години

Познавам много безработни химици точно от СУ , в САЩ и България..Тази която е САЩ бе докторантка кара специализация в Япония , и в САЩ мие съдовете в клинична лаборатория, умряла е от глад..

11

факт

преди 6 години

спортистите от олимпиади получават по петдесет хиляди лева или апартамент от държавата, а тези ученици ще получат по една хартиена грамота.Но тези ученици след време ще поемат от терминал 2 към нова Родина и то завинаги.

10

Анонимен

преди 6 години

До ХимикИ като не е умряла химията, колко химически завода има работещи в България? Ти знаеш ли колко тона цианиди стоят на склад в КЦМ-ето, а ценни метали се изнасят от концесионери за без пари. Дано да имат късмет децата и се реализират в чужбина, защото тук ще разберат израза "3ло куче под кисела джанка". Асистентите вземат 600 лева и проектите им са един път и половина.

fallback