Снимка: архив Булфото
fallback

Два часа управляващи и опозиция си разменяха обвинения в популизъм и социално разделение и обсъждаха стигат ли парите за дрехи и обувки на децата. Повод за това стана предложението дали да се отпуснат еднократни помощи и за учениците от втори до четвърти клас от семейства с ниски доходи. В момента помощи от 250 лева има само за първокласниците.

В крайна сметка с 84 гласа "за", 25 "против" и 72 "въздържал се" не бе прието предложението на БСП, което целеше да се подобрят условията за образование на децата от семействата с ниски доходи. Основният аргумент на мнозинството бе, че така се противопоставят децата до 4 клас с тези до 12 клас, което е несправедливо. Те видяха проблем и във финансовата обезпеченост на проекта, който според левицата ще коства 30 млн. лева. Мнозинството обвини червените и че предлага поредния популистки законопроект.

"Вече спрях да броя милиардите, които трябваше да бъдат похарчени. БСП ползват Народното събрание за пропаганда - те са добрите, а управляващите са злодеите. Предлагат пак да раздаваме пари, за да бъдем добри", обвини Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

"След като уволнихте Карл Маркс като идеолог, сте взели за ваш идеолог Дядо Мраз. Подаръци ще има за всички от сърце, подаръци ще има, но не от БСП. От БСП ще има само обещания за подаръци", допълни още Веселинов.

От левицата пък контрираха, че не могат управляващите да говорят за несправедливост, предвид че са гласували само вдигането на минималната пенсия, а не парите на всички пенсионери. Червените напомниха и заявените приоритети на правителството в сферата на образованието, както и думите на премиера.

"Премиерът Бойко Борисов каза, че ще правим магистрала на знанието. Опозиция и управление са на едно мнение. Да подкрепим мнението на премиера, но не с неговите методи, а с финансова помощ, защото има хора, които не могат да си пратят децата на училище", настоя соцдепутатът Христо Проданов.

От левицата обясниха и че се предлага да се отпуснат помощи до 4 клас, защото това е периодът, който е най-рисков за отпадане от образователната система.

Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти" обаче предложи да се помага материално, тъй като има безотговорни родители, които могат да похарчат средствата за друго.

Хасан Адемов от ДПС пък коментира, че предложението е частична мярка и че трябва да се търси комплексен и интегриран подход за проблемите в образованието.

"Нашият законопроект е стъпка за решаването на този проблем. Подходът не е комплексен, принудени сме да е на парче, но няма как да обясним на майка или баща, че нямаме комплексен подход. Наистина ли някой мисли, че държавата няма 30 млн. или така се казва, просто защото проектът е на БСП?", запита Ирена Анастасова от БСП.

В дебата за парите на децата депутатите се върнаха и назад във времето и си размениха взаимни нападки кой е виновен за бедността в страната.

"БСП управлява 63 години - от 1944 насам. Когато говорите защо Европа е на две скорости, как искате да сте наравно с европейски страни, когато 63 години карате на задна скорост. Не сте социална, социалистическа или социалдемократическа партия, вие сте популистка партия и го доказвате всеки път“, обвини Спас Гърневски от ГЕРБ.

От левицата обаче му репликираха, че дава само политически аргументи без да коментира по същество законопроекта.

"Хубаво е да се връщате толкова много назад във времето, но бяхте част от СДС, която приватизира България. Докато чакаме резултатите от вашето управление, цели градове ще изчезнат. Докато чакаме интегрирания подход, цели градове ще останат неграмотни", отвърна Весела Лечева от БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

стига

преди 6 години

сме давали на некачествени хора, да даваме на творящият народ-българите.Колко про-цента от приватизираното е на хора от БСП, колко на СДС и др., моля напишете.Комунистите родината ограбиха, поделиха си я на калпак, на нас, на обикновените хора не дадоха пак.

14

Анонимен

преди 6 години

ВЗЕМЕТЕ ПАРИТЕ НА БСП И ЩЕ ИМА ЗА ВСИЧКИ.

13

Хигиенист

преди 6 години

Не на червените ***!

fallback