Снимка: Dnes.bg
fallback

Учениците да повтарят 2, 3 и 4-ти клас, ако не показват нужните знания и умения. Това предвиждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от БСП.

Според социалистите така ще се намали рискът от отпадане на ученици след 5-ти клас.

Сред другите идеи е въвеждането на правилото по един учебник на предмет за всеки клас. Така хлапетата в различните краища на страната няма да учат по различни помагала, а според червените това ще доведе и до намаляване на цената на учебниците.

БСП иска още не образователното министерство и правителството, а НС да приема държавните образователни стандарти, както и да отпадне държавното финансиране за частните школа и детски градини.

Социалистите настояват и за възстановяването на техникумите, като специализирани училища, свързвани с професионалната подготовка.

Учителите пък да имат право на един месец платена отпуска за повишаване на квалификацията си.

Друга промяна е парите за образование да достигнат 4% от БВП на страната.

Дали всичките тези идеи ще се облекат в законодателни промени? Ще видим!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 6 години

продължение"Невключените, отпадналите и засегнатите от насилието са жертви на система, която не съответства на техните нужди и на проблемите на света, в който живеят. Вече е нетърпимо за нас да продължава прикриването на това несъответствие с преследване на жертвите и със замазване на симптомите на проблема. Включването на невключените, но без да стане услугата приемлива, е именно замазване на един от тежките симптоми. Преди да боядисаме тавана, трябва да поправим течащия покрив....

79

Анонимен

преди 6 години

БСП да прочете какво е описано в мрежа за родителите:" Изследванията на PISA показват функционална неграмотност сред около 40% от 15-годишните български ученици. Това измерване се провежда само сред тези, които ходят на училище. Изводът от това измерване не е за учениците, а за училищната система тя не се справя с ограмотяването. Изследването показва, че ходенето на училище не води само по себе си до ограмотяване. Води, очевидно ..."

78

Анонимен

преди 6 години

Браво! Най-после някой се сети, че децата се ограмотяват в начален етап. Подкрепям идеята. Само грамотни деца могат да възприемат учебния материал от 5, 6 и т.н. клас. Какво е положението сега - ученик ,който не разбира текст или не умее да извършва действия с естествени числа, според сега действащия закон минава в 5 клас.

fallback