80

Анонимен

преди 6 години

продължение"Невключените, отпадналите и засегнатите от насилието са жертви на система, която не съответства на техните нужди и на проблемите на света, в който живеят. Вече е нетърпимо за нас да продължава прикриването на това несъответствие с преследване на жертвите и със замазване на симптомите на проблема. Включването на невключените, но без да стане услугата приемлива, е именно замазване на един от тежките симптоми. Преди да боядисаме тавана, трябва да поправим течащия покрив....

79

Анонимен

преди 6 години

БСП да прочете какво е описано в мрежа за родителите:" Изследванията на PISA показват функционална неграмотност сред около 40% от 15-годишните български ученици. Това измерване се провежда само сред тези, които ходят на училище. Изводът от това измерване не е за учениците, а за училищната система тя не се справя с ограмотяването. Изследването показва, че ходенето на училище не води само по себе си до ограмотяване. Води, очевидно ..."

78

Анонимен

преди 6 години

Браво! Най-после някой се сети, че децата се ограмотяват в начален етап. Подкрепям идеята. Само грамотни деца могат да възприемат учебния материал от 5, 6 и т.н. клас. Какво е положението сега - ученик ,който не разбира текст или не умее да извършва действия с естествени числа, според сега действащия закон минава в 5 клас.

77

ognyanz

преди 6 години

Тези предложения най-малкото си заслужава да се обсъдят. Не е ясно обаче как това, което предлагат, се връзва със заглавието на статията "Слаб (2) за БСП!" Сигурно "По п'убликацията работи: Златко Желев" се е попрестарал, за да угоди на гербаджиите.

76

Анонимен

преди 6 години

Едно време имах съученик-швед, когото в 5-ти клас го взеха войник :)

75

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 64Човек,незавършил основно образование да няма право на социални придобивки,шофьорска книжка и участие в избори.а бсп как ще вкарат депутат в парламента при тези правила?

74

до керенски

преди 6 години

ми ти кво мислиш? че разчитам на даскала в училище ли? Уча си детето, че иначе става зян с такъва некадърници! Познатите ми масово си учат децата вкъщи!

73

Керенски

преди 6 години

Бре че то всеки българин разбирал от обучение тогава да сиги уча на четмо и писмо в пкъщи.Няма нужда от подготовка на учители.Така ще се намерят пари за пенсионерите иГЕРБ ще имат пари за саниране и нах къщитете в селата.Дерзаите братя ДЕМОКРАТИ и дГосподата от парламента да се увелечат заплатите Двоино......ХА...ХАааааа......

72

Случаен

преди 6 години

МОТИВАЦИЯ, приятели! Липсва мотивация, желания, респект и т. н. ! Не само децата на ромите, има и българчета, които не искат да учат. Но преди всичко, семейната среда не ги мотивира. Знаем защо! Защото са на издръжка на държавата, не са гладни! Няма я вече поговорката КОЙТО НЕ РАБОТИ, НЯМА ЯДЕ липсва от речника! Семейството и държавата! Тези фактори трябва да решат проблема! Иначе неграмотните ще раждат даже и на 11 години, защото за това не е нужно образование.

71

Малоумник

преди 6 години

Слаб (2) за автора на статийката ! Предложенията на БСП са абсолютно правилни !!!

70

Анонимен

преди 6 години

Да попитам само - кой ще оценява децата преди да ги оставят да повтарят. Защото има много нарочени деца - просто учителят не харесва или тях или роителите им и им се пишат слаби оценки. Но да приемем, че има и такива които не могат да четат. Кой ще е виновен? Не са ли точно учителите, защото то 1-ви до 4-ти клас са при едни учител по всичко.

69

sport

преди 6 години

До До 68 ?Да, тези твои набори шведи сега произвеждат необразовани шведи. Ако са били образовани, или им е било против природата, или толкова образовани са били и те, за да не предадат идеята на следващите поколения. Да не говорим, че има много шведи на тази възраст, които също им е адски труден езика.

68

До 68 ?

преди 6 години

Я по-полека!И други са живяли по онова време.На 50 г. съм. От моите набори няма шведи ; ) , които да не могат да четат и пишат,камо ли да говорят на български. Повтарящите класа бяха единици . Освен това тогава шведите бяха дисциплинирани а не токива нагли като сега.Никой не си и помисляше да закачи някой по-малък българин,щото знаеше,че ще си го отнесе.Имаха респект. сега какво е - много от шведите не могат и да говорят даже.

67

Родител

преди 6 години

Поредната недомислица. Ако едно дете не се справя в училище, то още в средата на първия срок трябва да се вземат мерки - разговори с детето,с родителите, с психолог. Подпомагане от негови връстници, които нямат проблем със заучаването на материала. Детето трябва да се мотивира да успее, да усети подкрепа. ПОВТАРЯНЕТО НЕ Е РЕШЕНИЕ, ТО САМО ЩЕ ЗАДЪЛБОЧИ ПРОБЛЕМА.

66

?

преди 6 години

От БСП няма как да очакваш нещо умно. Да накажем децата в 2ри и 3ти клас и да ги демотивираме. Супер. Както едно време, ромчетата повтаряха класове и понеже ставаха големи и едри терора беше пълен. Така, че не се шашкайте ако 12 годишния съученик, взима джобните на вашия второкласник.

65

Анонимен

преди 6 години

До Бг 62Той не е научил азбуката ти го пускаш в по-горен клас..е що не знае азбуката ? за кво ходи на "учи"лище , щом не знае азбуката?а некои претендират за увеличени заплати ...

64

Д,...Д,....Д,...

преди 6 години

Двойкари? Преди само две седмици беше празника на славянската писменост. Такава дума - двойкар, нямаше в речника ни до преди ден.....

63

Цербер

преди 6 години

"Образованието е да даде култура и възпитание, а след това академичност". Абе 60 и как ще дадещ култура и възпитание на неграмотен. Това, че си правим експеримент да ни управлява човек прочел една книга не ти ли показва до какво води неграмотността.

62

Анонимен

преди 6 години

От БСП трябва да внесат още едно предложение.Човек,незавършил основно образование да няма право на социални придобивки,шофьорска книжка и участие в избори.Тогава от ГЕРБ направо ще изтрещят.

61

Испания

преди 6 години

Децата тръгват на училище на 3г ,задължително имат английски език 2пъти седмично. За отрицателно време се справят с езиците. Абсолютно нормално е детето да повтори класа, никой не го прави на проблем. Всички деца , които не знаят испански, започват да посещават часовете без предварителна езикова подготовка в съответния клас и за около 3месеца се адаптират. Имат три срока и дори най-малките получават оценяване за развитието и поведението им в училище след края на всеки срок. Информацията е писмен