Архив: Булфото

Родителите тръгват в грешната посока смята председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по повод искането за видеонаблюдение във всички училища, детски градини и ясли.

Вчера пред Столичната община се събраха десетки родители, които протестираха срещу насилието в учебните заведения. Те се обединиха под 11 конкретни искания, сред които да се намалят бройките на децата в групите и класовете, да има видеонаблюдение в стаите, да се правят ежегодни и инцидентни тестове за психологическата годност на педагозите и медицинските сестри.

"С видеонаблюдение нещата не се оправят. Това са нравствени норми и правила, които трябва по друг начин да се работи за тях, а не с видеонаблюдение или с не знам още какви апаратчета, които родителите слагат в якичките и джобчетата на децата си", каза Такева в интервю пред "Фокус".

Още по темата

"Ако ние започнем да разказваме това, което децата разказват за своите семейства в училище, особено в детската градина и началния етап, знаете ли какво ще се случи?", попита Такева и цитира надпис на вратата на детска градина, който гласи: "Уважаеми родители, не вярвайте на всичко, което казват децата ви за случилото се в детската градина, а пък ние няма да вярваме на това, което те разказват за това какво се случва във вашите семейства".

Според нея процесът е двустранен и нещата трябва да бъдат сложени на друга основа – така, както е във всички нормални страни.

"Първо, доверието, уважението и второ, възпитанието, което е изключително важно в семейството. Не можеш да казваш на едно дете в семейството като те ударят, удари и ти, или "остави ги тези там в детската градина, ти мен ще ме слушаш", а в същото време да се иска едно добро отношение и обратни положителни реакции от който и да е, независимо къде се намира детето или възрастният човек", посочи тя.

Според нея, ако се докажат някои безспорни неща, свързани с насилието над дете от страна на педагог, си има правилник за вътрешния ред в училището и детската градина и този правилник трябва да се спазва.

"Включително си има и Кодекс на труда, така че това са неща, които се уреждат чрез нормативни документи и мисля, че това е правилният път. Имайте предвид, че училището не е укротител на деца и родители, които имат необосновани претенции. Затова образователните системи в света са решили въпроса по друг начин. Ако родителят не изпълнява задълженията си към учебното заведение, съответно той е помолен да премести детето си на друго място, където ще изпълнява своите родителски ангажименти. Смятам, че и при нас трябва да се наложи това", коментира още Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase