Архив: Булфото

Родители свикват национален протест срещу честите прояви на психическо и физическо насилие над деца в яслите, детските градини и училищата.

Чрез проверките, предизвикани след сигнали за агресия, не се постига никакъв резултат, убедени са организаторите.

Ема Черногорска от сдружение "За децата ни" е сред потърпевшите родители. Тя е пуснала жалба преди три години, но без успех.

"Единствено и само чрез видеонаблюдение – което е едно от нашите искания на протеста, може да бъде направена реална проверка какво се случва в детското заведение при съмнения от родители за нещо нередно. Единствено такава проверка би била адекватна и би била от полза", посочи Ема Черногорска пред БНР.

Родителите поставят 11 конкретни искания, за които ще настояват по време на протеста. Под номер едно е искането  персоналът в градините и училищата да минава редовно на психо тестове, както и на тест за професионални и нравствени качества.

Второто изискване е във всяко помещение и в дворовете на градините и училищата да има камери с достатъчно висока резолюция и звук, за да могат родителите, чрез онлайн достъп с парола, да имат възможност да наблюдават заниманията.

Родителите настояват при доказано насилие над деца служителите да бъдат дисциплинарно уволнявани и да им бъде наложена забрана да заемат сходна длъжност за период от 5 години.

Друга идея е да има лимит от 5 деца, за които да се грижи всяка медсестра или педагог. В групите децата да са не повече от 20 и не повече от 20-22 в един клас в училище.

Родителите настояват още да се забрани гледането на телевизия в градините, а при прием родителите да имат право да придружават детето за по няколко часа, докато то се адаптира в новата среда.

Протестът е насрочен за 10 май от 11 ч. на ул. "Оборище" 44 в София, където се помещават общинските дирекции "Здравеопазване" и "Образование".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase